Zimbabwes opposisjonsleder Nelson Chamisa nekter fortsatt å anerkjenne at Emmerson Mnangagwa vant presidentvalget 30. juli. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Opposisjonsleder Nelson Chamisa nekter fortsatt å anerkjenne at Emmerson Mnangagwa vant presidentvalget i Zimbabwe.

Opposisjonen hevder at det fant sted omfattende fusk under valget i juli, der Mnangagwa stakk av med seieren. De gikk derfor rettens vei, men fredag avviste Zimbabwes grunnlovsdomstol enstemmig klagen.

Søndag blir Mnangagwa formelt innsatt som president, men opposisjonen nekter fortsatt å anerkjenne at han vant valget.

annonse

Nelson Chamisa sier at opposisjonen forbeholder seg retten til fredelig protest og kaller innsettelsen av Mnangagwa falsk.

Valget 30. juli ble gjennomført på fredelig vis, men i dagene etterpå var det sammenstøt mellom opposisjonstilhengere og sikkerhetsstyrker i hovedstaden Harare. Seks mennesker ble drept, og soldater og politi ble anklaget for overdreven maktbruk.

Internasjonale observatører har i all hovedsak godkjent gjennomføringen av valget, selv om observatører fra EU påpeker det de kaller «noe ulike forhold» underveis i valget og tilløp til trakassering av velgere i noen områder.

annonse

Mnangagwa fikk 50,6 prosent av stemmene, akkurat nok til å unngå en omkamp mot Chamisa, som fikk 44,3 prosent.

75-årige Mnangawa overtok makten da Robert Mugabe etter 37 år ved makten ble tvunget til å gå av i et militærkupp i fjor. Mnangagwa var tidligere en av Mugabes nærmeste allierte.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon