Sylvi Listhaug snakker med beboere i bydelen Rinkeby i Stockholm. Foto: Anders Wiklund/TT / NTB scanpix
annonse
annonse

Bydelen Rinkeby i Stockholm har ca. 16 000 innbyggere, de fleste er innvandrere. Her herjer lovløse tilstander og klaner styrer et omfattende narkotikanettverk med politiet som maktesløse tilskuere. Det var her justisminister Sylvi Listhaug ønsket å se og lære mer om et svensk parallellsamfunn, men ble nærmest jaget hjem som «persona non grata».

Den planlagte politistasjonen i Rinkeby som skal åpne høsten 2019 ligner mer på et militært anlegg. Skuddsikre vinduer, vegger forsterket med metall og inngjerding med kameraer og alarmer.

Rinkeby har vært et problemområde med store sosiale spenninger i flere år. Men nå, i valgåret, uttaler Per Granhällen, som er sikkerhets- og brottsforebyggende strateg i Rinkeby seg svært optimistisk om den nye superpolitistasjonen:

annonse

– Når fortet står klart blir det en helt annen tilstedeværelse for politiet i bydelen: «En kraftfull markering», understreker han.

Som om politikerne nå har funnet nøkkelen til å få den kaotiske situasjonen under kontroll. Det er det ikke så mange som tror på.

Bygningen skal klassifiseres som «nasjonalt beskyttelsesobjekt», noe som innebærer at man kan få ett års fengsel om man tar seg inn i bygningen uten tillatelse eller fotograferer den. Ett års fengsel er drøyt i Sverige, det er ett år mer enn hva innvandrere får for å brenne biler.

Det er boliger i Rinkeby allé som skal bygges om til et politihus på 6750 kvadratmeter, der det skal jobbe 250 personer. Ombyggingen ble opprinnelig budsjettert til 380 millioner kroner, men nå er beløpet doblet til 747 millioner, og det er varslet nye påslag. «– Det ble dyrere, men det er et komplekst bygg som også er sikkerhetsklasset», sier Erica Lawesson, kommunikasjonsdirektør for utbyggingen.

annonse

Overvåking og sikring av byggearbeidet er påkrevd døgnet rundt. Maskerte gjenger har allerede forsert et gjerde med bil og tatt seg inn på byggeplassen. Bilen ble satt i brann og vektere som løp til ble angrepet med steiner og fyrverkeri.

Dette er ikke noe nytt. Sverige opplever kontinuerlig angrep mot politistasjoner, utrykningskjøretøyer og blålyspersonell. Hjemmelagde bomber og skarpe granater har forårsaket stor skade. Våpen fra krigen på Balkan er smuglet inn i gettoene i Sverige i store mengder, og benyttes daglig. Politifolk og deres familier blir truet med drap og må ofte bo på hemmelig adresse.

Et forslag går ut på å sikre parkeringsplassene for politiets private biler. Et annet er at politiet blir kjørt til og fra jobben. Det er ikke snakk om å kjøre kollektivt med t-banen. «–Jobber man her som politi så blir man gjenkjent», sier Christoffer Ersenius, lokal fagforeningsleder for politiområde Rinkeby til avisen «Mitti Stockholm».

Politiet uttrykker derfor bekymring for hvordan arbeidsmiljøet i bunkeren skal bli. Klankriminelle har full oversikt over hver enkelt, som dermed er et terrormål , inkludert familien.

Innvandrere som skal berike tilværelsen for svenskene er i stedet blitt et nasjonalt traume, men fortsatt lover politikerne at integreringen skal rette på forholdene på sikt. Politiet siterer politikerne med budskapet om at det nye politihuset skal motvirke ungdomskriminalitet gjennom «relasjonsskapende arbeid».

annonse

Virkelighetens Sverige forteller at svenske politifolk flykter fra jobben – overarbeidet, utslitte og redde. Og med politisk munnkurv. At Sverige står overfor et formidabelt og tragisk innvandringshavari, det er et ikke-tema i grannlandet.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon