Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
annonse
annonse

Mandag begynner høringen i Kontrollkomiteen, der skal de utspørre regjeringen om objektsikring som en oppfølging av Riksrevisjonens kritiske rapport før sommeren. Erna Solberg står som regjeringssjef ansvarlig. Dagsavisens Arne Strand spår at hun får en helvetesuke

– Hun får det ikke lett. Det kommer til å bli hett. Erna Solbergs regjering henger i en tynn tråd foran mandagens høring, skriver han.

Dagsavisens tidligere redaktør mener at både statsministeren og justisminister Wara ikke har tatt Riksrevisjonens rapport på alvor.

annonse

Men på mandag i Kontrollkomiteen må de det.

– Statsminister Erna Solberg og justisminister Wara vil bli satt grundig på plass hvis de kommer med de samme skrønene under høringen mandag. Det er meget alvorlig at statsministeren og justisministeren har forsøkt å føre folket bak lyset. De mister jobbene sine hvis de forsøker å bløffe Stortinget, skriver Arne Strand, og legger til:

– Regjeringskrise kan ikke utelukkes.

Arne Strand mener imidlertid at regjeringskrise ikke er opposisjonens egentlige ønske nå.

annonse

Men om det skulle skje, er de avhengig av «vippepartiet KrF,» skriver han. Det blir ikke regjeringskrise uten dem. Men Arne Strand har faktisk tro på at KrF kan bidra med å felle regjeringen og begrunner det slik:

– Knut Arild Hareide som har lagt ned mye arbeid og investert politisk prestisje på å bedre landets beredskap, får forklaringsproblemer hvis han feiger unna et eventuelt mistillitsforslag fra SV, Ap og Sp. 

– Til sjuende og sist blir det Hareide som avgjør. Hvis de andre opposisjonspartiene konkluderer med at regjeringen ikke kan fortsette etter å ha forsømt arbeidet med landets beredskap, tror jeg Hareide blir med på mistillitsforslaget. Han personlig kan leve godt med Støre som statsminister. Hans parti får nok større problemer. Kan hende er det et sidebytte som må til for at KrF skal få vind i seilene, avslutter han håpefullt.

Mediepolitisk koalisjon, statsfinansiert

Dagsavisen het tidligere Arbeiderbladet. De får om lag 35 millioner i året i pressestøtte. De legger ikke skjul på at de jobber for et sosialistisk Norge. Samtlige norske skattebetalere til høyre og venstre er slik sett med på å støtte et dette sosialistiske politiske prosjekt gjennom pressestøtten til Dagsavisen. Også Frp-velgere.

annonse

Regjeringen står hvert år fritt til å foreslå endringer i statsbudsjettet, inkludert pressestøtten. Frp er en del av regjeringen. Det er ventet at pressestøtten til Dagsavisen fortsetter i samme omfang som før også under Erna Solberg.

De andre store mottakerne av den pressestøtten de blåblågrønne jobber for å videreføre er Klassekampen (i spekteret Ap, SV, MDG, Rødt), Nationen (Sp) og Vårt Land (Krf). Det er da også denne «pressestøttekoalisjonen» Arne Strand håper skal fremme mistillitsforslag til regjeringen og dermed danne ny regjeringsplattform.

– Venstresiden vil i så fall få valuta for pressepengene, sier Resett-redaktør Helge Lurås i en kommentar.

Han tror heller ikke at man på sentralt hold i NRK er negative til et mulig regjeringsskifte nå. NRK får 5,5 milliarder hvert år over det statsbudsjettet Solberg-regjeringen vedtar.

Thor Gjermund Eriksen har bakgrunn fra både SV og AP, mens Dagsrevy-anker Jarle Roheim Håkonsen nylig gikk over til å bli kommunikasjonssjef for statsministeraspirant Jonas Gahr Støre (Ap).

– Høyresiden har ikke egentlig noen større mediekanaler på sin side. Aftenposten har for lengst konvertert, sier Lurås.

Han ser imidlertid ikke at det er noen forståelse på høyresiden for at de gjennom statsbudsjettene finansierer de samme kreftene som de påstår at de jobber mot politisk. Også de fleste frivillige organisasjoner som mottar penger fra staten har sympatier til venstre i det politiske landskapet. Av de eneste unntakene i så måte er Human Rights Service, som får 1, 8 millioner hvert år.

Men også denne støtten til HRS prøver venstresiden hvert år å strupe.

annonse

– Venstresiden forstår bedre enn høyresiden at penger kan omgjøres til politisk makt, sier Lurås.

Han tror ikke dette kommer til å endres med det første.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon