Illustrasjonsfoto: Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Tysklands president, som mangler politisk makt, men har en symbolsk og seremoniell rolle som landets statsoverhode, har proklamert at Tyskland er «et land bestående av innvandrere», og at det ikke finnes noe som heter innfødte tyskere. Det rapporterer Welt.

annonse

President Frank-Walter Steinmeier sa dette i Berlin Bellevue Palace, der en liten gruppe mennesker av tyrkisk herkomst hadde blitt invitert for å dele sine meninger om innvandring, integrering og fremmedfientlighet i Europa. President Steinmeier tok avstand fra ekskludering og diskriminering av mennesker med utenlandsk bakgrunn.

– Det er ingen tyskere som er på «prøvetid», som må kvalifisere seg til rettigheter i samfunnet igjen og igjen, fordi deres statsborgerskap kan bli dratt tilbake på grunn av angivelig dårlig oppførsel. Det finnes ingen halve, ingen hele, ingen biologiske eller «nye» tyskere. Det finnes ingen første- eller annenrangsborgere, ingen riktige eller gale naboer, sa presidenten under arrangementet.

Presidenten pekte på behandlingen av fotballspilleren Mesut Özil, i forbindelse med at han bestemte seg for å slutte i fotballenetter kritikk av hans prestasjoner under fotball-VM, angivelig på grunn av «rasisme og respektløshet». Det fikk flere gammelmedier til å kritisere Tyskland, med anklager om at en del tyskere ønsker å «returnere til en monolitisk forståelse av tysk identitet».

President Steinmeier hevder at erfaringene til tyrkiske innvandrere «hører hjemme i Tyskland».

– Uten dem, uten deres familier som kom etter dem senere, uten deres barn og barnebarn, ville vårt lands velstand, dagens samfunn, være uoppnåelig, påstod han.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.