Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) sier departementet vil vurdere flere mulige tiltak for å sikre norske mobilnett. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
annonse
annonse

Kinesiske Huawei utestenges i flere land i frykt for spionasje, men i Norge får de store kontrakter. – Vi vil vurdere mulige tiltak, sier Ketil Solvik-Olsen.

I USA og Australia er mobil- og utstyrsgiganten Huawei blitt forbudt å bygge ut mobilnettene av frykt for spionasje og manglende sikkerhetssamarbeid med Kina, ifølge Tek.no.

I Australia tolker en analytiker forbudet som et svar på Kinas lovgiving fra i fjor, der kinesiske selskaper ble forpliktet til å bidra til landets informasjonssamling, ifølge VG.

annonse

Også i Europa er det blitt advart mot selskapet, men i Norge har de to største mobilnettene store innslag av utstyr fra Huawei. Både Telenor og Telia understreker samtidig til Tek.no at deres systemer er trygge, og at de har kontroll på hvem som har tilgang på nettverkene.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) sier til VG at departementet har lagt seg merke til hvordan ulike operatører bygger ut i Norge.

– Departementet vil vurdere flere mulige tiltak for å sikre norske mobilnett. I dette vil også vurderinger knyttet til utstyr i norske telenett fra land vi ikke har sikkerhetspolitisk samarbeid med, inngå.

annonse

Solvik-Olsen sier departementet følger den internasjonale utviklingen løpende og at departementet, som en del av arbeidet med den nye sikkerhetsloven, vurderer om det skal tydeliggjøres krav til utstyrsleverandører.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon