Statsminister Erna Solberg (H) har gjennom to og et halvt år gitt et feilaktig bilde av arbeidet med terrorsikring, mener SV.
– Vi har nå fått bekreftet at Stortinget ble feilinformert. Det er alvorlig og i strid med Grunnloven, sa Torgeir Knag Fylkesnes (SV) før Solberg skulle forklare seg for kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget mandag.
Da Solberg stilte i den åpne terrorhøringen på Stortinget i fjor, viste hun til at hun var blitt feilinformert av Politidirektoratet (POD) om fremdriften av objektsikring. Dermed feilinformerte statsministeren i sin tur Stortinget om at man var i mål med arbeidet.
Men under kontrollkomiteens høring mandag fortalte politidirektør Odd-Reidar Humlegård at POD flere ganger hadde påpekt denne feilfremstillingen overfor Justisdepartementet – uten at han kunne si noe om hvordan dette var blitt mottatt og forstått på politisk hold.
Humlegård fremholdt at POD feilaktige «meldte grønt», som Solberg også sa, men påpekte at deres løypemelding gjaldt sikringsstyrker, ikke hele objektsikringsarbeidet for hele justissektoren.
– Nå må vi avvente hvilken forklaring Solberg kommer med, sier Fylkesnes på spørsmål om SV vil lande på et mistillitsforslag mot regjeringen.
Også kontrollkomiteens leder Dag Terje Andersen (Ap) og Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener det nå er avdekket at Stortinget er blitt feilinformert.
Tidligere forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) vedgikk i sitt innlegg og gjentok under spørsmålsrunden med komiteen at regjeringen kunne ha informert Stortinget bedre.
– Stortinget fikk grundig informasjon, men i etterpåklokskapens lys kunne det vært fornuftig å gi Stortinget et bedre og mer helhetlig bilde av situasjonen, sa Søreide, som siden oktober i fjor har vært utenriksminister.
Hun fremholdt at departementet og regjeringen satt med helhetsbildet, men at det muligens ikke var like enkelt å få øye på for Stortinget. Søreide avviste likevel at hun la fram en sminket versjon av situasjonen i den forrige terrorhøringen.
Tidligere justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) avviste på sin side at han har bidratt til å gi noe feil bilde av arbeidet med terrorsikring.
Tvert om hevdet han hardnakket at all informasjon fra Justis- og beredskapsdepartementet under hans tid som statsråd var korrekt.
Amundsen hadde ingen svar på hvordan eller hvorfor statsministeren likevel formulerte seg slik i den forrige terrorhøringen at opposisjonen nå oppfatter det som å ha blitt feilinformert.
Under høringens første del tilbakeviste forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen og politidirektør Odd Reidar Humlegård kritikken fra Riksrevisjonen om at de to etatene ikke har noen felles forståelse for hvordan objektsikringsinstruksen skal forstås.
Begge har undersøkt denne påstanden i sine organisasjoner, uten å finne noe støtte for at den er riktig. Politiet og Forsvaret skal likevel gå opp løypa på nytt etter innspill fra Riksrevisjonen.
Heller ikke den skarpeste kritikken fra Riksrevisjonen – og konklusjonen derfra om at liv og helse står i fare, kunne de stille seg bak.
Det samme mente direktør for Nasjonal sikkerhetsmyndighet, Kjetil Nilsen.
De tre sikkerhetsetatene uttalte alle at tilstanden for grunnsikring er mye bedre i dag enn det som er beskrevet i Riksrevisjonens to rapporter, selv om de ikke er i mål. Både forsvarssjefen og politidirektøren fastslo imidlertid at det ikke er kapasitet til å sikre alle skjermingsverdige objekter samtidig, og at man i en slik situasjon må prioritere.
(©NTB)