Juryen som skal avgjøre ekspolitimann Eirik Jensens skjebne, ledes av en profilert natteravn og narkotikamotstander. En fordel, mener Jensens forsvarer.
På den første dagen av ankesaken til den tidligere politimannen Eirik Jensen (61) og Gjermund Cappelen i Borgarting lagmannsrett ble juryen på ti menn og kvinner og to reservemedlemmer valgt ut.
Som sin ordfører valgte juryen bussjåføren og natteravneren Annstein Garnes, som tidligere har stått fram og advart mot økende vold og dopbruk blant ungdom i Groruddalen.
– Vi ser det som en fordel at en person i juryen er motstander av narkotika, akkurat som Eirik Jensen. Vi har ikke noen problemer eller innvendinger mot det. Med en juryformann som er mot narkotika, så er de i hvert fall på samme planet, sier Eirik Jensens forsvarer John Christian Elden til NTB.
I den knusende dommen fra Oslo tingrett ble den tidligere politimannen (61) dømt til 21 års fengsel, lovens strengeste straff, for grov korrupsjon og medvirkning til smugling av nærmere 14 tonn hasj. Hans medtiltalte, den såkalte hasjbaronen Gjermund Cappelen, ble dømt til 15 års fengsel.
Jensen har anket både skyldspørsmålet og bevisvurderingen, mens Cappelen har anket straffutmålingen. Han vil ha mer enn de seks årene han fikk i strafferabatt for å ha forklart seg om Jensens rolle i saken.
Ankesaken er den siste som vil bli avgjort av en jury i Norge. Ifølge Cappelens forsvarer Benedict de Vibe ble det ryddet plass for rettssaken slik at den kunne falle inn under overgangsordningen for den gamle juryordningen, som ble lagt ned fra nyttår.
– Det var et opplegg for at saken ikke skulle starte før våren 2019, men da det viste seg at overgangsreglene for juryordningen ikke lenger gjaldt, ble det ryddet plass slik at saken kunne få sin behandling nå, sier de Vibe til NTB.
Han mener en jury kan gjøre det lettere for Jensen.
– Hadde jeg vært Jensens forsvarer, så hadde jeg også ropt og skreket om en jury i stedet for en fagdomstol, sier de Vibe.
I rettssal 250 i Oslo tinghus er det lagt opp til en ny maratonrettssak av samme format som tingrettssaken. Fem måneder er satt av.
– Bevisførselen vil bli relativt lik den i tingretten, sier aktor og nestleder i Spesialenheten for politisaker Guro Glærum Kleppe til NTB.
I sitt innledningsforedrag påpekte hun at det var påtalemyndighetens ønske at de to ankesakene blir kjørt samtidig.
– Etter anmodning fra Spesialenheten og Oslo statsadvokatembeter behandles sakene under ett. Disse to sakene er nært forbundet, sa Kleppe i retten.
Jensen virket både blek, nervøs og om mulig enda tynnere enn under den første rettssaken da han ankom Oslo tinghus ved 8-tiden tirsdag.
– Jeg er jo preget av stunden. Det er siste sjanse. Det er per definisjon livet det er snakk om. Da skjønner dere vel det meste, sa Jensen til et stort presseoppbud like før ankesaken startet.
Da lagrettsdommer Kristel Heyerdahl spurte om han erkjente skyld etter tiltalen, svarte han med klar røst:
– Nei, det gjør jeg ikke.
Jensens forsvarere har kalt inn om lag 50 nye vitner, blant dem Kripos-sjef Ketil Haukaas, tidligere politispaner Johnny Brenna og flere av Jensens forhenværende sjefer.
– Det viktigste for meg nå er å få fram det som ikke kom fram i tingretten, og vise totalbildet, sier Jensen.
Trass i at tingretten kun fant det bevist at Jensen har mottatt 667.800 kroner i verdier og kontanter fra Cappelen, har Spesialenheten opprettholdt tiltalen om at Jensen har fått minst 2,4 millioner kroner.
I tillegg har Jensen satt inn over 1,3 millioner kroner på sine bankkonti mellom 2004 og 2014, ifølge påtalemyndigheten.
NTB-Bibiana Piene og Peter Tálos
(©NTB)