Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Eirik Jensens forsvarer John Christian Elden varsler at kjennelser om bevisavskjæring, lukkede dører og hemmelighold ikke vil bli respektert i ankesaken.

– Eirik Jensen kjemper for livet, og det er vårt utgangspunkt, sa Elden da han onsdag startet sin innledning i Borgarting lagmannsrett. Der gikk han rett i strupen på påtalemyndigheten, Spesialenheten for politisaker.

– Eirik Jensen har bedt om å få et offensivt forsvar. Vi har fått beskjed om at vi må imøtegå og føre egne bevis. Vi hadde en for stor tro i tingretten på at mangelen på bevis for skyld skulle føre til en frifinnelse, sa Elden.

I Oslo tingrett ble den tidligere politimannen dømt til 21 års fengsel for korrupsjon og grov narkotikakriminalitet. Hans medtiltalte Gjermund Cappelen ble dømt til 15 års fengsel. Begge anket, men mens Jensen har anket skyldspørsmålet, har Cappelen kun anket straffutmålingen.

Han krever mer strafferabatt for å ha forklart seg om Jensens angivelige rolle som politimann «på innsiden» i sitt hasjnettverk.

Hemmeligheter blir tema

Foran juryen varslet Elden at Jensen vil forklare seg om temaer som han ble avskåret fra i tingretten, som det hemmelige, nasjonale prosjektet som Jensen var med i fra 1997 til 2012.

– Taushetsplikten gjelder ikke for en person som er siktet og tiltalt for alvorlige forhold som kan gi 21 års fengsel. Da er sannhetsplikten viktigere, sier Elden

Jensen vil også gå lenger i å forklare seg om blant annet informantvirksomheten sin, sier Elden, som også varsler utspørring om den eller de hemmelige informantene som politiet i Asker og Bærum brukte for å nøste opp Cappelens nettverk i 2013. I tingretten hadde påtalemyndigheten en rettskjennelse om at disse opplysningene ikke kunne brukes.

– Alt skal fram

Også de såkalte Ila-samtalene, der Cappelen første gang fortalte to polititjenestemenn fra Asker og Bærum om samarbeidet med Jensen, vil bli bevistema. I retten ba Elden juryen ha et særlig fokus på innholdet i samtalene.

– Tjenestemennenes opptreden er svært kritikkverdig og trolig også straffbar, sa Elden, som mener samtalene viser forsøk på å påvirke en forklaring. I tillegg er deler av utskriftene av samtalene sladdet, påpekte han.

– Ikke engang jeg vet hva som står der.

Men Elden sier at forsvaret likevel ikke vil prøve å hindre bevisførsel rundt Ila-samtalene.

– Tvert imot. Alt skal fram, slår forsvareren fast.

Jensen «på innsiden»

Ankesakene mot Jensen og Cappelen går samlet i lagmannsretten fordi påtalemyndigheten mener de henger så tett sammen.

Ifølge aktor Lars Erik Alfheim inngikk Eirik Jensen i Gjermund Cappelens hasjnettverk, som politimannen «på innsiden». Derfor er det viktig å føre bevis for at nettverket faktisk eksisterer, mener han.

Cappelen har erkjent innførsel av flere titalls tonn hasj over 20 år.

Selv sier Eirik Jensen til NTB at han vil holde fast ved sin forklaring om at han ikke ante noe som helst om Gjermund Cappelens omfattende hasjimport.

I tingretten var det nettopp dette dommerne fant lite troverdig.

Slåss mot vindmøller

I retten sa Elden at han ikke stiller spørsmål ved om Cappelen har innført narkotika.

– Men hva hadde Jensen med dette å gjøre, spurte han. Overfor juryen la han vekt på at tiltalen fra Spesialenheten er basert på lite konkrete tidspunkter og løse angivelser som utelukkende baserer seg på det Gjermund Cappelen har fortalt.

– Jensen slåss mot vindmøller fordi det ikke er noen konkrete handlinger han kan forsvare seg mot, sa Elden.

NTB- Bibiana Piene og Peter Tálos
(©NTB)