Idlib 2013. Foto: AP / NTB scanpix

Opprørere i Idlib-provinsen nordvest i Syria har sprengt to broer i et forsøk på å stanse regjeringsstyrkenes ventede offensiv, ifølge SOHR.

annonse

– Opprørerne har sett den intensive aktiviteten på regimets side, med panservogner og pansrede kjøretøy som har ankommet, sier leder for eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), Rami Abdelrahman.

De to sprengte broene har forbundet Idlib-provinsen med naboprovinsen Hama, men ifølge Abdelraham finnes det også andre broer.

Idlib er den siste provinsen i Syria som fortsatt er kontrollert av opprørsgrupper. Russland, som støtter det syriske regimet, ser ut til å støtte Assad-regimets planer om gjennomføre en større militæroffensiv for å gjenerobre provinsen.

FNs Syria-utsending Staffan de Mistura sa torsdag at det finnes om lag 10.000 «terrorister» i Idlib, hvorav mange skal være utenlandske borgere.

Uttalelsen har vakt skarpe reaksjoner fra den syriske opposisjonen, som mener at bruken av ordet «terrorister» gir president Bashar al-Assad en unnskyldning for å angripe og bruke kjemiske våpen i Idlib.

– Vi ble overrasket over Misturas uttalelse, for han bør ikke si noe om militære spørsmål, sier Naji Mustapha, talsmann for opprørsalliansen Den nasjonale frigjøringsfronten.

Mistura har også understreket at selv om det befinner seg 10.000 al-Qaida-krigere i Idlib, så rettferdiggjør det ikke at livene til 2,9 millioner sivile settes i fare.

Store deler av Idlib er kontrollert av opprørsgruppa Hayat Tahrir al-Sham, en islamistisk allianse som er dominert av en gruppe med bånd til al-Qaida.

I løpet av de tre siste årene har tusenvis av opprørere og familiene deres blitt evakuert til Idlib fra ulike områder i Syria som er gjenerobret av regimet.

(©NTB)

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.