Illustrasjonsbilde. Foto: Shutterstock/Photobank gallery
annonse
annonse

Ifølge Sumaya Jirde Ali bør ikke nettavisen Resett eller dets redaktør bli invitert til samfunnsdebatter. Ytringsfriheten er mer enn romslig nok når Resett i det hele tatt har adgang til å utrykke seg fra deres nettavis, ifølge Ali. Dette er altså den fatwa (domsavsigelse) hun avgir om den norske ytringsfriheten.

I førislamsk tid (islam oppstod rundt 630-tallet) ble tre gudinner dyrket: Al-Uzza, Al-Lat og Menat. Den første var gudinne av styrke, en gudinne for kveldstjernen og morgenstjernen. Den andre var den største av alle, vårens og fruktbarhetens gudinne. Den tredje var gudinnen for ødeleggelse, destruksjon.

Mon tro hvem av disse Jirde Ali ville ha tilbedt?

annonse

Disse tre gudinnene inngår i den såkalte Trane-beretningen (gudinnene beskrevet som traner) hvor Muhammed angivelig skal ha gitt slipp på islams fornektelse av andre guder enn Allah. Denne beretningen er selvfølgelig ikke omfavnet av muslimer, for å si det svært mildt. Salman Rushdies «Sataniske vers» fra 1988 blåste nytt liv i dette tema. Ayatollah Khomeini i Iran avga en fatwa som innebar at Rushdie skulle drepes. Den gjelder den dag i dag.

Forleggeren William Nygaard som stod bak den norske utgivelsen av «Sataniske vers» unnslapp så vidt med livet i behold, da han ble skutt utenfor sitt eget hjem en oktober-morgen i 1993.

Verden over, også i Norge, gikk muslimer i protestmarsjer for å hindre utgivelsen av boken. De benyttet skamløst ytringsfriheten for å støtte en fatwa som innebar en dødsdom over mennesker og ytringsfrihet.

annonse

«Enig og tro til Dovre faller» er et utsagn som henspiller på demokrati og ytringsfrihet som selveste fundamentet for nasjonen Norge (og for så vidt hele den vestlige verden). Uttrykket «Enig og tro til Dovre faller» er Grunnlovs-poesi.

Og det bringer meg til en annen beretning om traner og for så vidt Dovre: På vakre Dovrefjell, en vernet nasjonalpark full av majestetisk og skjør natur, der kan du være heldig å beskue traners vakre, grasiøse dans.

Sumaya Jirde Ali er derimot ingen trane i ytringsfrihetens svært utsatte landskap. Jo, kanskje forresten: Al-Uzza, Al-Lat eller Menat. Elle melle deg fortelle…

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon