Foto: Henrik Montgomery/TT / NTB scanpix
annonse
annonse

Socialdemokraterna er forberedt på å lede en ny koalisjonsregjering dersom ingen av blokkene får flertall i valget, påpeker statsminister Stefan Löfven.

– Alternativet er å gi makt til Sverigedemokraterna (SD), et rasistisk parti med nazistiske røtter. Det kommer jeg aldri til å medvirke til, skriver statsministeren i en kronikk i Dagens Nyheter.

– Vi sosialdemokrater kommer ikke til å samarbeide med eller gjøre oss avhengige av Sverigedemokraterna, lover Löfven, som i dag leder en rødgrønn koalisjon sammen med det lille Miljöpartiet.

annonse

Regjeringen hans har klart å dra i land mange blokkoverskridende avtaler om blant annet energipolitikk, forsvar og klima, påpeker han. Statsministeren mener dette viser at partiene i Riksdagen er beredt til å samarbeide.

Det er ikke første gang Löfven frir til høyresiden for støtte, og han har åpnet for samarbeid med både Centern og Liberalerna i den borgerlige firepartialliansen.

Löfven viser til regjeringskrisen høsten 2014, da SD felte regjeringens budsjett. Allerede da hadde et samarbeid på tvers av de to store blokkene vært å foretrekke, mener statsministeren.

annonse

På meningsmålingene går SD mot en oppslutning på omkring 20 prosent i valget. Partiet kan dermed bli større enn Moderaterna, som står i spissen for den borgerlige alliansen.

SD feide inn i Riksdagen med 12,9 prosent av stemmene i 2014, men ingen andre partier har villet samarbeide med dem. SD har distansert seg fra sine høyreradikale og nynazistiske røtter, og går til valg på strengere innvandringspolitikk, endret integrasjonspolitikk og kriminalitetskamp.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon