Illustrasjonsbilde. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
annonse
annonse

En 65 år gammel mann er i Borgarting lagmannsrett dømt til fengsel i fire og et halvt år og en bot på 5 millioner kroner for grovt skattesvik.

I dommen fra Borgarting lagmannsrett heter det at «skatteunndragelsen gjelder et meget betydelig beløp, noe som tillegges betydelig vekt i skjerpende retning».

Riggmegleren fra Østlandet er dømt for å ha unndratt skattepliktige inntekter og formue på henholdsvis vel 129 millioner kroner og vel 182 millioner kroner i perioden 2005 til 2013. Unndratt skatt er 37 millioner kroner, opplyser Økokrim.

annonse

Mannen ble først tiltalt i 2015. Han mente at siden han var registrert bosatt på Kypros siden 1998, hadde han ikke plikt til å opplyse om sine inntekter og formuesforhold. Skattemyndighetene var derimot av en annen oppfatning, og av den grunn har Økokrim etterforsket forholdet.

65-åringen er en gammel kjenning i det norske finansmiljøet, og har blant annet vært en velkjent riggmegler for John Fredriksen.

I desember 2016 ble han dømt i Drammen tingrett til samme fengselsstraff som Borgarting lagmannsrett nå har idømt ham. Mannen anket på stedet.

annonse

– Så vidt meg bekjent, er dette den største saken av sitt slag i Norge. Jeg kan ikke huske at en sak som handler om unndragelse av personlig inntekt for så store beløp, noensinne har kommet opp i Norge tidligere, sa førsteadvokat Petter Nordeng i Økokrim etter dommen i Drammen tingrett.

Ifølge lagmannsretten ble skatteunndragelsene gjort mulig «i stor grad ved bruk av utenlandskregistrerte selskaper hvor skatteetatens kontrollmuligheter har vært små og gjennom et sett transaksjoner som var egnet til å tildekke realiteten»

65-åringen er i tillegg til fengselsstraff og bot idømt sakskostnader.

(©NTB)

[email protected]

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon