Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen (H) mener abortloven ikke bør endres. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
annonse
annonse

Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen (H) advarer mot å utvide abortgrensa etter forslag og vedtak fra flere ungdomspartier.

– Flytter vi dagens abortgrense, endrer vi samfunnet vårt, sier Trøen, som frykter at noen vil velge abort basert på barnets kjønn.

– Det er klart når en kan få vite kjønnet, og har en abortgrense på 18 uker, så må vi våge å kalle det et sorteringssamfunn, sier trebarnsmoren til Vårt Land.

annonse

Dagens lov tillater abort inntil uke 12 og ble vedtatt av Stortinget i 1978. Abort senere enn det krever at kvinnen søker om det, mens abort etter 18 uker må være begrunnet med «særlig tungtveiende grunner». Det er ikke lovlig å utføre en abort dersom man kan anta at fosteret er levedyktig.

FpU har allerede vedtatt å øke grensen til 18 uker, noe AUF også ønsker. Unge Venstre vil doble grensen til 24 uker.

– Abortloven har funnet sin form. Den er en lov som fremdeles etter mange år treffer helt rett. For den balanserer tre retter helt presist: Kvinnens rett til selvbestemt abort, fosterets rettigheter og hvordan samfunnet vårt skal håndtere retten til abort, mener Trøen.

(©NTB)

annonse

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon