Den i særklasse største korrupsjonssaken i svensk historie startet i Stockholm tirsdag. Tre tidligere Telia-sjefer skal ha betalt milliarder i bestikkelser.
Saken har vært etterforsket i seks år, og blant de tiltalte i det delvis statseide Telia er tidligere toppsjef Lars Nyberg. Under åpningen av saken i tingretten i Stockholm sa aktor at Nyberg måtte ha skjønt hva som foregikk, og skulle ha grepet inn for å stanse pengeoverføringene.
Tiltalen går ut på at Telia Sonera, som selskapet het i den aktuelle perioden 2007-2010, har betalt over tre milliarder svenske kroner i bestikkelser til Gulnara Karimova, datteren til Usbekistans tidligere diktator Karim Karimov.
Betalingene skal ifølge aktor Gunnar Stetler ha sikret Telia posisjonen som mobiloperatør i det ekstremt korrupte sentralasiatiske landet.
– Telia utbetalte i praksis pengene til Karimova, eller hennes offshoreselskap Takilant, for å bli utpekt som operatør og for å bli beskyttet, har Stetler sagt forut for rettssaken.
Tre tidligere sjefer står på tiltalebenken: tidligere administrerende direktør Lars Nyberg, den tidligere sjefen for Telias virksomhet i gamle sovjetstater, Tero Kivisaari, og en tidligere betrodd jurist i selskapet.
De tre risikerer fengselsstraffer på mellom seks måneder og seks år hvis de blir kjent skyldig i å ha utbetalt bestikkelser.
Kivisaaris advokat Leif Gustafson sier at hvis det er slik at penger endte opp hos Karimova, er det helt uten hans klients kjennskap. Nybergs advokat sier at det ikke finnes grunnlag for noen fellende dom, og at den tidligere sjefen ikke hadde detaljkunnskaper om slike utbetalinger.
Telia kjøpte lisenser, altså tillatelser til å drive telekomvirksomhet i Usbekistan, av Takilant, som utad ble representert av en 22 år gammel kvinne. Takilant var et postboksselskap med adresse i Gibraltar. Dokumenter fra granskingen viser at Karimova var eier av selskapet.
Påtalemyndigheten har gjennom beslag hos Telia fått innsyn i eposter som viser at diktator Karimovs datter var deres egentlige motpart. Karimova sitter i dag i husarrest i hjemlandet. President Karimov døde i 2016.
Den svenske staten eier 37 prosent av Telia Company, daværende Telia Sonera. Selskapet gikk i 2007 inn i mobilvirksomheten i Usbekistan sammen med den lokale partneren Takilant. Postboksselskapet eies på papiret av en assistent til Gulnara Karimova.
Diktatordatteren skal ifølge svenske påtalemyndighet har fått rundt tre milliarder kroner i perioden 2007–2010 i bytte mot at Telia fikk 3G- og 4G-lisenser. Skandalen ble rullet opp av SVTs undersøkende journalister i 2012 og førte til at Nyberg trakk seg året etter. Hele Telias styre ble byttet ut.
Det tidligere norsk-russiske Vimpelcom og russiske MTS er telekomoperatører som også ble anklaget for å ha utbetalt bestikkelser. Telenor kjøpte seg i 1998 inn i Vimpelkom, et selskap som i 2014 ble gransket for pengeoverføringer til et postboksselskap.
Forsøket på å slå seg opp i Usbekistan gjennom Vimpelkom førte til stor oppvask i Norge. Telenor solgte seg helt ut av selskapet i september 2017.
Telia inngikk i 2016 en avtale med nederlandske og amerikanske myndigheter om å betale bøter på 7,7 milliarder kroner. Selskapet innrømmet å ha brutt amerikansk lov. Postboksselskapet Takilant er blitt beslaglagt av den nederlandske stat.
Nå prøves toppledernes personlige ansvar for retten.
(©NTB)