WikiLeaks grunnlegger Julian Assange. Foto: REUTERS/Peter Nicholls/File photo
annonse
annonse

Norsk politi har igangsatt en etterforskning av en forsvinning, der den forsvunne er den nederlandske statsborgeren Arjen Kamphuis, som er en kollega av WikiLeaks-grunnleggeren Julian Assange. Kamphuis var glad i friluftsliv og befant seg i Norge mot slutten av august. Han skal ha forsvunnet etter at han forlot sitt hotell i Bodø, den 20. august. Dette rapporteres fra WikiLeaks Twitterkonto.

Han skulle etter planen fly ut fra Trondheim lufthavn Værnes den 22. august, etter en ti timer lang togtur fra Bodø. Han kan derfor ha forsvunnet i løpet av tiden han oppholdt seg i Bodø eller i Trondheim, samt ombord på toget.

Norsk politi startet søndag etterforskningen av forsvinningssaken. En talsmann for politiet, Tommy Bech, sier til AFP at de så langt ikke har noen anelse om hvor den nederlandske statsborgeren er, og de «vil ikke spekulere rundt hva som kan ha skjedd med ham.»

annonse

Før Kamphuis offisielt blir meldt savnet i Nederland, kan ikke norsk politi på lovlig vis få tilgang til å spore hans telefon, melder VG. Den nederlandske utenriksministeren har på sin side opplyst at de kjenner til forsvinningen, etter at en venn av Kamphuis sammen med en personvernsaktivist skrev en tweet om det.

De Leest rapporterte fredag om forsvinningen, og de skrev også at Kamphuis skulle med et tog fra Bodø til Trondheim. Spekulasjonene rundt Kamphuis plutselige forsvinning varierer. I enkelte miljøer hevdes det at han kan ha blitt drept av leiemordere som opererer for et eller flere lands myndigheter, eller at han selv har trukket seg tilbake for et WikiLeaks-oppdrag.

På Twitter florerer de ulike teoriene.

annonse

– Kan han være på et «klassifisert» eller «undercover» oppdrag?, spør en bruker.

– Jeg mistenker CIAs skitne triks, skriver en annen.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon