Ungarns statsminister Viktor Orbán møtte tirsdag 28. august Italias innenriksminister Matteo Salvini i Milano. De to støtter en innvandringspolitikk som Sveriges utenriksminister Margot Wallström ikke står inne for. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Ungarns statsminister Victor Orbán og den svært aktive italienske innenriksministeren Matteo Salvini møttes i Milan 28. august. Der erklærte de sin intensjon om å skape en «anti-innvandrings akse» sammen med Østerrike og de såkalte Visegrad-landene (Polen, Tsjekkia, Slovakia, og Ungarn).

Målet er at dette skal være det første av en lang serie av møter med formål om å endre skjebnen til ikke bare Italia og Ungarn, men hele det europeiske kontinent, uttalte Salvini. Orbán ytret ønske om en helt ny Europakommisjon som forplikter seg til å forsvare Europas grenser, i stedet for å straffe de landene – eksempelvis Ungarn – som faktisk har klart å forsvare sine grenser.

«Vi nærmer oss et historisk vendepunkt», sa Salvini og fortsatte: «Jeg er sjokkert over mangelen på fornuft hos den politiske venstresiden (…) som om venstresiden har autoritet til å bestemme hvem som har rett til å ytre seg eller ikke – og så lurer de på hvorfor ingen stemmer for de lenger».

annonse

Orbán la til: «For øyeblikket er det to sider i Europa: den ene siden støtter massemigrasjon og ledes av Macron. Den andre siden ønsker å beskytte sine grenser. Ungarn og Italia tilhører denne gruppen.»

Orbán fortsatte: «Ungarn har vist at vi kan stoppe migrantene på land. Salvini har vist at vi kan stoppe migranten på sjøen (…) Migrantene må sendes tilbake til sine egne land. Brussel sier det ikke lar seg gjøre. De sa også at det var umulig å stanse migrantene på land, men vi gjorde det.»

Macron svarte: «Hvis de vil se på meg som hovedmotstander, har de helt rett. Det er helt klart at det bygger seg opp en sterk opposisjon mellom nasjonalister og progressive og jeg vil ikke gi noe i motstanden mot nasjonalistene og de som rettferdiggjør hatefulle ytringer.»

Salvini parerte med å kritisere Macron for hykleri når Frankrike siden 2017 har avvist 48000 migranter på grensen mellom Italia og Frankrike.

annonse

«Italia er ikke lenger en flyktningleir for Europa. Festen er over for menneskesmuglere og de såkalte gode», avsluttet Salvini.

 

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon