Flyfoto viser et av flere voldsomme jordskred som er utløst som følge av jordskjelvet og de påfølgende etterskjelvene. Foto: Kyodo News / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Over 30 mennesker fryktes å være tatt av et skred som ble utløst av et jordskjelv ved Hokkaido nord i Japan. Minst fire har mistet livet og nesten 300 er skadd.

Skjelvet med styrke 6,6 rystet det nordlige Japan torsdag morgen lokal tid.

På øya Hokkaido har flere hus kollapset, og flere millioner innbyggere på den store øya er uten strøm.

annonse

Tre av de døde ble gravd ut av jordmassene i Atsuma, der et stort jordskred rammet flere bolighus. Over 30 personer er ennå ikke gjort rede for i landsbyen, og 290 er skadd, opplyser regionsmyndighetene på Hokkaido.

Samtidig er den internasjonale flyplassen i Chitose stengt, og hundrevis av flyginger er kansellert, ifølge nyhetsbyrået Kyodo. Alle togavganger på øya er dessuten innstilt.

Det meldes om flere branner og andre jordskred som følge av jordskjelvet og de påfølgende etterskjelvene, men det ble ikke utstedt tsunamivarsel.

Varierende tall
annonse

Japanske medier opererer med ulikt antall savnede og omkomne. Den japanske kringkasteren NHK meldte tidligere torsdag at minst åtte var omkommet som følge av jordskjelvet.

Lokale medier melder at en av de omkomne er en 85 år gammel mann som ble funnet i Tomakomai. Han skal ha falt ned trappene i sitt eget hus da jordskjelvet begynte.

– Vi har fått mange meldinger om savnede personer, bekrefter talsperson for regjeringen Yoshihide Suga.

25.000 soldater

Japans statsminister Shinzo Abe har forsikret at opptil 25.000 soldater settes inn i redningsaksjonen og hjelpearbeidet. Da lokale myndigheter ba om nasjonal hjelp torsdag morgen, var 4.000 soldater allerede i gang med søk etter savnede.

– Regjeringen vil jobbe samlet for en rask gjenoppbygning, mens den høyeste prioritet vies innsatsen for å redde menneskeliv, sa Abe på en pressekonferanse.

Skjelvet ble målt på 62 kilometers dybde sørøst for regionshovedstaden Sapporo. Ifølge japanske myndigheter hadde skjelvet en styrke på 6,7, mens det amerikanske jordskjelvsenteret USGS har målt det til 6,6.

(©NTB)

[email protected]

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon