Stortinget i Oslo. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
annonse
annonse

Lenge har det å kunne ytre seg blasfemisk blitt ansett for å være en selvsagt rett for mange i Norge og Vesten. Kristne budskap og bibelske figurer har lenge vært gjenstand for blasfemisk kritikk og latterliggjøring fra religionskritikere. De siste årene har imidlertid den store innvandringen til Vesten fra muslimske land medført at retten til å ytre seg blasfemisk om religion, da spesifikt islam, er blitt utfordret.

Denne «utfordringen» ble særlig tydelig i 2015, da to maskerte, muslimske fundamentalister angrep redaksjonen Charlie Hebdo, og skjøt og drepte 13 personer, fordi de hadde publisert karikaturer av islams profet Muhammed.

Nylig forsøkte den nederlandske, islamkritiske politikeren Geert Wilders å arrangere en tegnekonkurranse som gikk ut på å tegne muslimenes profet. Dette arrangementet ble imidlertid avlyst, på grunn av trusler mot deltagerne. Her hjemme i Norge planla muslimske fundamentalister, med Mohsan Raja i spissen en demonstrasjon mot Wilders’ konkurranse. Resett erfarer at denne markeringen nå er avlyst.

annonse

Som svar på de fundamentalistiske muslimenes motstand mot ytringsfrihet og blasfemi har en rekke norske samfunnsdebattanter fra Sekulær Allianse og Ex-Muslims of Norway gått i gang med å arrangere en egen demonstrasjon i Oslo, som går av stabelen kl. 17 på fredag 7. september. Resett har snakket med to av religionskritikerne som skal tale foran Stortinget.

 

Sekulær Allianse og Ex-Muslims of Norway

annonse

Farjam Movafagh, som leder fra Sekulær Allianse, sier til Resett at det er viktigere enn noensinne å stå opp for ytringsfriheten, for selv om de norske islamistene har avlyst sin markering, så har Wilders og andre islamkritikere i Nederland blitt truet til taushet.

– De avlyste den demonstrasjonen de planla å ha utenfor den nederlandske ambassaden, men vi kjører på likevel. Det er enda viktigere, nå som tegnekonkurransen ble avlyst på grunn av trusler. Vi har de facto sensur i Europa, sier Movafagh.

Han forteller at han skal være konferansier under demonstrasjonen, og at han skal holde en innledning.

– Jeg er oppgitt over at folk ikke vet hvor viktig ytringsfriheten er. De tenker vel at den er kjekk å ha den dagen de skal mene noe, men ytringfriheten er viktig for hele samfunnet, hele tiden. Det er selve motoren som driver samfunnet fremover. Dersom man ikke vet hvor viktig den er, er det lett å ofre ytringsfriheten for å bevare fred og ro, sier Movafagh.

Han er imidlertid noe usikker på hvor stor oppmerksomhet markeringen kommer til å få i gammelmediene.

– Jeg er spent på om vi får noe omtale hos de tradisjonelle mediene i det hele tatt, sier Movafagh.

Lederen i Ex-Muslims of Norway, Cemal Knudsen Yucel, kommer også til å holde appell under markeringen. Han presiserer at moderate og sekulære muslimer har et ansvar for å stå frem og hegne om blasfemi og ytringsfrihet.

– Dette handler om Europas ytringsfrihet og demokrati. Forfedrene har kjempet for retten til å kritisere religion, og det å kunne latterliggjøre religiøs tro og overtro. Ikke bare for å gjøre narr av Jesus, men også nonner, prester og paven, og ikke minst de religiøses holdninger. Mange har måtte bøte med livet, men til slutt har man klart å oppnå ytringsfrihet. Ingenting skal være hellig, konstaterer Yucel.

annonse

Han påpeker dobbeltmoralen i at en del muslimer fremhever egen religionsfrihet, mens de søker å nekte blasfemikere den fundamentale friheten til å latterliggjøre islam.

– Muslimer lar seg krenke av tegninger av en mann som levde for 1400 år siden. En mann som påstod at han hadde fått en åpenbaring fra Gud, og som skaffet seg seksuelle og økonomiske fordeler. I Europa utløser karikaturer store demonstrasjoner blant muslimer, de krever forbud mot disse karikaturene, og samtidig snakker de om religions- og ytringsfrihet. Dette fordi de ikke har makt her, men når de får makt, så blir det noe helt annet. Når muslimer er i flertall er minoriteters rettigheter uviktige. Moderate muslimer har et ansvar for å si dem imot her, sier Yucel, og fortsetter:

– Jeg ønsker at flere av de som kaller seg moderate muslimer står frem og sier at de som muslimer, som bor i Europa, setter ytringsfriheten høyere enn alt annet.

Muslimer som ikke sier fundamentalistene imot er med og støtter disse indirekte, fremholder Yucel.

– De som deltar på slike demonstasjoner mot ytringsfriheten og blasfemi er farlige muslimer. De muslimene som ikke står frem og sier dem imot støtter disse fundamentalistene indirekte, slår lederen av Ex-Muslims of Norway fast, og legger til:

– I den muslimske verden produseres karikaturer der jøder og kristne fremstilles som griser, og det blir ikke noe bråk her av den grunn.

annonse

Det er imidlertid våre politiske ledere som må ta brorparten av ansvaret for den negative utviklingen.

– Det største problemet er våre politikere, vår elite. Vi hadde unngått mange tapte liv og
radikalisering i Vesten, dersom politikerne stod opp og sa at her i landet har vi ytringsfrihet. Vi støtter blasfemiske karikaturer, og religionskritiske filmer, som den til Ayaan Hirsi Ali, og alle har rett til det. Hvilke muslimske land kan da boikotte enkeltpersoner eller enkelte land, når alle står bak? Risikoen må spres. Når bare en står frem, blir han et mål. Derfor måtte Wilders avlyse. Hva vil vi etterlate våre barnebarn? Vil folk etterlate seg et samfunn som er som Midtøsten?, spør Knudsen retorisk.

Demonstrasjonen skal som nevnt finne sted foran Stortinget, i morgen, fredag klokken 17. Resetts egen Shurika Hansen og redaktør i Dagen, Vebjørn Selbekk, skal også holde appeller.

Resett kommer til å sende tv-bilder direkte fra demonstrasjonen for de som ikke kan møte opp.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon