Samtidig som det svenske valget nærmer seg med stormskritt, oversvømmes svenskene av falske nyheter på sosiale medier.
En av tre nyhetsartikler som blir delt på nettet, er bevisst desinformasjon, eller såkalt «junk news», ifølge en gruppe forskere fra Oxford Internet Institute. Artiklene stammer ofte fra høyreorienterte nettsteder som fokuserer på immigrasjon og islam, og støtter den voksende høyrefløyen i Sverige, sier en av forskerne til Reuters.
De mest populære «junk news»-nettstedene er Samhallsnytt, Nyheter Idag og Fria Tider. Disse tre står bak nesten 85 prosent av artiklene som blir delt, ifølge forskerne.
Ifølge Reuters har alle tre nettstedene tidligere medlemmer av partiet Sverigedemokraterna blant sine ansatte.
Det er imidlertid uklart hvilken påvirkning dette vil ha på valget, som ligger an til å bli et av de mest kaotiske på lang tid i Sverige.
Bare dager før valget er det nærmest dødt løp mellom de to blokkene, de rødgrønne og Alliansen.
De rødgrønne – Socialdemokraterna, Vänsterpartiet og Miljöpartiet – ligger an til å få drøyt 41 prosent av stemmene, ifølge en meningsmåling torsdag for Svenska Dagbladet.
Den borgerlige Alliansen, som består av partiene Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna og Centerpartiet, ligger an til å få nesten 39 prosent. Moderaterna opplever også en bratt nedgang siden forrige valg, da partiet fikk en oppslutning på 23,3 prosent mot 17,2 prosent i torsdagens måling.
Ingen av blokkene ønsker å samarbeide med innvandringskritiske Sverigedemokraterna (SD), som i målingen får en oppslutning på 16,9 prosent. Men hvis SD regnes sammen med Alliansen-partiene, har høyresiden et overlegent forsprang.
Dersom alle partiene står ved sitt ord om ikke å samarbeide med SD, kan Sverige stå uten regjering etter valget, skriver det svenske nyhetsbyrået TT.
Selv om det tilsynelatende er enighet om at den største blokken får danne regjering, må denne få sin politikk og sitt budsjett gjennom i Riksdagen.
Alliansen har gjort det klart at de under alle omstendigheter kommer til å stemme ned sittende statsminister Stefan Löfven når statsministeren formelt skal utpekes i Riksdagen. Det samme har SD sagt, ifølge TT.
Löfven har på sin side krevd beskjed fra Alliansen om hvordan de har tenkt å få gjennom sitt budsjett uten støtte fra SD. Noe klart svar har han foreløpig ikke fått.
SD-leder Jimmie Åkesson har utallige ganger gjort det klart at deres støtte ikke kommer gratis.
(©NTB)