Vidar Brein-Karlsen gikk fra statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet til direktørjobb i Huawei. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse
annonse

Karantenenemnda undersøker nå om tidligere statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) kan ha brutt karantenebestemmelsene ved å opptre som lobbyist for Huawei.

Ifølge Dagbladet har tre Frp-ere vært på besøk hos den kinesiske telegiganten i Shanghai. De tre var denne uka på besøk hos Huawei og spiste middag for selskapets regning på kvelden.

I Shanghai møtte de også tidligere statssekretær for Frp i Justisdepartementet, Vidar Brein-Karlsen. Han er i dag det kinesiske gigantselskapets direktør for samfunns- og myndighetskontakt i Norge.

annonse

Selve reisen til Kina er betalt av Frps stortingsgruppe.

Da Brein-Karlsen gikk fra Justisdepartementet til Huawei i januar, ble han ilagt en av de strengeste karantenebestemmelsene noensinne. Karantenenemnda undersøker nå om Brein-Karlsen kan ha brutt karantenebestemmelsene ved å opptre som lobbyist for Huawei, skriver Dagbladet.

– Det er riktig at jeg nettopp kom hjem fra en lenge planlagt tur til Kina. Det er også riktig at stortingsrepresentantene Helge André Njåstad, Sivert Bjørnstad og Jan Steinar Johansen var der i møte med Huawei. Disse møtene deltok ikke jeg i, skriver Brein-Karlsen i en SMS til avisen.

annonse

Også utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget var invitert til å møte telegiganten i Beijing, men besøket ble aldri noe av.

Kinesiske Huawei utestenges i flere land i frykt for spionasje, men i Norge har de to største mobilnettene store innslag av utstyr fra telegiganten.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon