Mona Juul (i midten) sammen med landslagsspillerne Maren Mjelde og Stefan Johansen i London-ambassadørens residens i fjor. Fredag ble Juul utnevnt til FN-ambassadør. Foto: Nina E. Rangøy / NTB scanpix
annonse
annonse

Diplomat og tidligere statssekretær Mona Juul er utnevnt til Norges nye FN-ambassadør i New York. Hun får dermed jobben med å få Norge inn i Sikkerhetsrådet.

– Jeg er selvfølgelig glad for tilliten. Det er en viktig og utfordrende jobb som jeg ser fram til å ta på meg, sier Mona Juul til NTB.

59-åringen ble formelt utnevnt til ny ambassadør i den norske FN-delegasjonen i New York i statsråd fredag. Med det blir hun også Norges første kvinnelige FN-ambassadør.

annonse

Stillingen som FN-ambassadør har vært ledig siden Tore Hattrem ble utnevnt til ny utenriksråd i juni. I begynnelsen av august skrev Aftenposten at Juul var eneste søker til jobben.

Utenriksdepartementet opplyser til NTB at Juul starter i jobben rundt årsskiftet.

Kjemper om plass i Sikkerhetsrådet

Mona Juul har tidligere vært nestkommanderende i den norske FN-delegasjonen i New York. Juul har også vært norsk ambassadør i Israel, ekspedisjonssjef i UD og statssekretær i UD for Ap. Hun kommer fra stillingen som ambassadør i London, der hun har vært siden 2014.

annonse

Juul er kjent fra prosessen med å forhandle fram fredsavtalen for Midtøsten der hun var sentral sammen med blant andre ektemannen Terje Rød-Larsen. Prosessen endte med at Israel og palestinske PLO signerte den såkalte Oslo-avtalen i Washington i 1993.

En viktig oppgave for Juul blir arbeidet med å sikre Norge en plass i FNs sikkerhetsråd i perioden 2021–2022. I sommer bekreftet regjeringen at Norge søker om å få ett av de ti setene som ikke er faste.

– FN er et ekstremt viktig og nødvendig multilateralt organ, og det er også naturlig at vi ønsker oss en plass i et av de viktigste forumene i FN. Norge har mye god politikk som vi kan fremme i Sikkerhetsrådet, sier Juul.

Norge konkurrerer med Irland og Canada om en av plassene som velges juni 2020.

– Vi konkurrerer mot land som er likesinnede og som har sin gode politikk. Så må vi sørge for at det vi står for og har bidratt med i FN tidligere når det gjelder utvikling, bistand, humanitær innsats, arbeid med fred og forsoning og å fremme menneskerettighetene, kommer tydelig fram, sier hun.

Norge har vært medlem av Sikkerhetsrådet fire ganger tidligere, forrige gang i 2001–2002.

annonse
Aktivt medlemsland

Juul understreker samtidig at det normale arbeidet i FN-delegasjonen også forblir en sentral del av ambassadørjobben.

– Som FN-ambassadør skal man lede FN-delegasjonen og delta i aktiviteter og komiteer hvor vi allerede er aktive. Norge er et veldig aktivt medlemsland i FN, og det er vår daglige aktivitet her som er vårt beste argument for å få en plass i Sikkerhetsrådet. Kampanjearbeidet kommer derfor på toppen av det normale arbeidet, sier Juul.

Exit fra brexit

Som London-ambassadør har Juul blant annet jobbet med å ivareta norske interesser i forbindelse med brexit. Etter planen skal Storbritannia forlate unionen 30. mars neste år, og Juul forlater dermed brexit-arbeidet på et avgjørende tidspunkt.

– Det har vært utrolig interessant å jobbe med brexit, og jeg skulle gjerne ha fulgt den prosessen videre. Det er likevel ikke alt som ligger i mine hender, så jeg får heller følge med fra utsiden, sier Juul.

Når hun nå flytter til New York, vil hun igjen bo i samme by som sin ektemann Terje Rød-Larsen, som er president for International Peace Institute som har kontor i byen.

– Han har vært ganske mye her i London i tiden mens jeg har vært ambassadør, men det blir fint å få samme base igjen, sier Juul.

NTB

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon