– Blir dette gjennomført, vil tilbudet til våre abonnenter bli fullstendig rasert. Og igjen er det de som bor i distriktene som får lide av sentraliseringen, sier Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
annonse

Fredag ble det avholdt demonstrasjon for blasfemi og ytringsfrihet foran Stortinget i Oslo. Anledningen var at den nederlandske politikeren Geert Wilders på grunn av trusler måtte avlyste en konkurranse som gikk ut på å tegne islams profet Muhammed. Arrangør var Sekulær Allianse og Ex-Muslims of Norway.

annonse

Mange av de fremmøtte holdt opp plakater med teksten «Je suis Charlie», og Shurika Hansen fra Sekulær Allianse og også kommentator i Resett var konferansier, og introduserte appellantene. I tillegg til at hun selv holdt en tale.

annonse
Mange av de fremmøtte holdt opp plakater med teksten «Je suis Charlie», og Shurika Hansen fra Sekulær Allianse og Resett var konferansier.

En slik demonstrasjon kan skape frykt i de fleste. At om lag 250 mennesker likevel hadde møtt opp, gledet mange av de som kom. Politiet var der med både uniformert og sivil tilstedeværelse. De små tilløp til bråk ble raskt nøytralisert, og noen få individer ble bortvist av politiet. Men det var heller ingen store antall motdemonstranter. Stemningen og responsen på talene var god.

Resett har snakket med noen av de fremmøtte, for å høre litt om hvorfor de hatt møtt opp akkurat i dag, for å hegne om blasfemikere. Noen hadde også møtt frem for å beskytte demonstrantene og talerne. En av dem er Knut Espegaard.

– Jeg er her for å beskytte de som er til stede. For å hjelpe til og være en trygg borg for de som kan være utsatt. Det var en som innkalte noen staute menn som kunne sørge for trygghet, og da var jeg en av dem, sier Espegaard, og legger til:

annonse
annonse

– Ytringsfriheten er alle friheters mor. Uten den har vi ingen annen frihet.

 

Alf Magne Rygg slår et slag for å åpent forsvare ytringsfriheten. Han synes det er merkelig å være anonym om man vil stå opp for retten til frie ytringer.

– Jeg trenger ikke å være anonym. Det å stå opp for ytringsfriheten og samtidig være anonym er merkelig, sier Rygg, som legger til at han er en ivrig leser av Resett.

– Man tar ytringsfriheten som en selvfølge, og det skal man jo også. Likevel må man også kjempe for den, for selv om vi fortsatt har den, er den under press fra mange kanter, slår han fast.

 

Eivind sier at et sterkere islam i Norge representerer en trussel for norsk ytringsfrihet.

– Ytringsfriheten er det viktigste fundamentet for det samfunnet vi skal ha. Når islam får mer innflytelse kommer ytringsfriheten under press.

Eivind mener at vi ikke kan stille lavere krav til hva mennesker skal tåle, bare fordi de er muslimer.

– De ikke-muslimene som snakker ut mot kariktaturtegninger lar seg krenke på andre menneskers vegne. Da er vi inne på det som kalles de lave forventningers rasisme. Det blir helt feil å senke kravene for mennesker bare fordi de kommer fra muslimske land, sier han.

Redaktør i Dagen, Vebjørn Selbekk, var en av appellantene som deltok på demonstrasjonen. Han har lenge vært en forsvarer for blasfemiske ytringer, og har kritisert etablissementet for en servil holdning i møte med fundamentalistiske, islamske holdninger. Selbekk sier til Resett at han som kristen ser på religionsfriheten og ytringsfriheten som to sider av samme mynt.

Vebjørn Selbekk og Shurika Hansen.

– For meg er ytringsfrihet og religionsfrihet to sider av samme sak, man har ikke det ene uten det andre. Om man ser til muslimske land så er det faktisk sånn at blasfemiforbudene fører til at kristne blir forfulgt. Den kristne tro er i seg selv blasfemi i muslimske land. Det sitter kristne fengslet i Pakistan fordi de har erklært at de tror på Jesus som Guds sønn, og at de ikke anser Muhammed som en profet. Dessuten er det viktig å stå opp for ateistenes rett til å ikke tro. I mange land er det aller farligst å være ikke-troende, slår Dagen-redaktøren fast.

– Hvordan tror du de andre mediene vil håndtere denne demonstrasjonen?

 – Nå skal sant sies at fredag klokken 17 kanskje ikke er det beste tidspunktet for en slik demonstrasjon, de fleste journalister er jo ikke på jobb nå. Men etter mitt syn så øker interessen for disse spørsmålene. Før karikaturstriden var ytringsfriheten noe som kun ble debattert av spesielt interesserte, men etterpå ser vi at det har vært en øket interesse, folk snakker om det hjemme, på gaten og i debatter. Jeg tror bevisstheten har økt.

Selbekk kan forstå at enkelte kan bli lei seg av karikaturer og andre ytringer, men fremholder at dette er noe man må leve med i et moderne demokrati.

– Jeg kan forstå at folk kan bli lei seg, men det er en del av det å leve i et samfunn med ytringsfrihet. Det har kristne måttet lære seg. Nå må muslimer også lære dette. Det er viktig å kritisere de dogmene og de maktstrukturene som finnes i religion. Dessverre opplever jeg at islamkritikken i Norge i dag kun skraper litt på overflaten.

Vebjørn Selbekk vil at vi skal snakke mer om profeten Muhammed.

– Vi må snakke om kjernen. Vi må snakke om Muhammed. Hans liv påvirker mennesker i dag, her i Oslo. Hans liv og gjerning gjør at kvinner i Oslo ikke har den friheten de skal ha rett til her. Vi må studere Muhammed, og vi må kritisere ham, avslutter Selbekk.

Et opptak av demonstrasjonen kan sees her.

 

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.