Nett-Troll i arbeid, Foto: The Times - UK
annonse
annonse

De fleste av oss har blitt kjent med «spionforholdene» mellom Storbritannia og Sovjet/Russland gjennom John le Carrés bøker om Smiley, samt historiene om Ian Flemmings karakter James Bond. At virkeligheten ligger så nær den fiksjonelle verdenen setter nå forholdet mellom Storbritannia og Russland på prøve. 

Til forskjell fra tiden beskrevet om overnevnte litterære helter så er våpnene som nå brukes mer enn en Walter PPK og stillettkniver. Nå benyttes det giftstoffer inneholdende radioaktive ingredienser og nå sist «Novitsjok», en nervegift, som ble utviklet i Sovjetunionen og Russland i perioden 1971-1993.

Men det kanskje mest usynlige og effektive våpenet er «desinformasjon», som uten noen form for kontroll fraktes lovlig over landegrenser, via internettet. Det vil si, noen land har opprettet «cyberforsvar», men det forsvaret er mest konsentrert om angrep mot nasjonale og sivile dataservere.  Der finnes nok også de som studerer informasjon, som kommer fra spesielle IP-adresser, men cyber-hæren er langt fra stor nok til å takle all den informasjonen som flyter på nettet.

annonse
Nett-Troll
I dette huset sitter Russlands nett-troll i St.Petersburg

I nyere tid har vi blitt kjent med ordet «trolling» som er det «nett-troll» foretar seg på internettet. Spesielt erfares det at Russland har lagt stor vekt på denne type aktivitet for å spre global desinformasjon. Det er avslørt at russerne har etablert en armè av soldater type «nett-troll» som bl.a sitter i et bygg i St.Petersburg og sprer propaganda og falske historier globalt på få sekunder.

Manipulerte bilder, Foto: UK Police

I tillegg finnes der sympatisører som finner opp historier og forfalsker virkeligheten. Nå sist så vi at nettstedet ZeroHedge.com prøver å spre falsk informasjon ved å så tvil om Storbrittanias påstand om at Russland sendte agenter for å myrde en avhoppet russisk agent i Salisbury i England.  Frekt og freidig presenteres en manipulert fotosammenstilling hvor tidspunktet når bildene angivelig ble tatt av to ulike personer er på sekundet det samme. Det er som man forstår umulig siden bildene er tatt med samme kamera.  Så for å liksom «bevise» Russlands uskyld fremlegges de manipulerte bildene i den hensikt å latterliggjøre Storbritannias billedbevis som en dårlig fabrikasjon. Bildene hevdes å komme fra Scotland Yard, men det er en ren fabrikasjon. Framstillingen vil uten tvil overbevise «sarte sjeler» om Russlands uskyld, eller i det minste begynne å spre tvil.

«Trolling» på nettet finnes i utallige varianter. Fra de mer «uskyldige» initiert fra et ungdoms soverom til de mer avanserte etablert av «nasjonale myndigheter». Av de mest kjente finner vi Russland, Kina og Nord-Korea.  Selv i Resetts kommentarfelt ser vi tidvis det som ved første inntrykk kan virke som fornuftig sannhet, men som ved nærmere øyesyn avsløres som propaganda og sannheter med modifikasjoner.

annonse

Trolling kan omfatte alt fra å med forsett spre usannheter forkledd som sannhet i militær eller politisk hensikt, til direkte personangrep for å såre eller ødelegge for enkeltmennesker eller organisasjoner. Det finnes også tilfeller hvor unge mennesker har tatt sitt eget liv på grunn av at de har blitt «trollet» av nett-troll som uten omtanke tar internettet i bruk til å angripe andre.

Resetts kommentarfelt er åpent for alle, også for nett-troll. Vi setter ytringsfriheten høyt og overlater til kommentarfeltet å diskutere, arrestere eller irettesette påstander som framsettes.  Hvis og når «trollingen» blir for dryg eller ikke samsvarer med våre regler for kommentarfeltet, ja så skubber vi bare trollet ut i sola, noe enkelte har fått merke her på Resett.no.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon