Foto: Jessica Gow / TT

I Sverige har Socialdemokraterna sett seg nødt til å fjerne en av sine kandidater til Riksdagen, bare dager før valget, da kandidaten skal ha kommet med svært omstridte uttalelser. Blant annet skal mannen ha sagt at islamsk lov, sharia, har presedens over svensk lov.

annonse

Kandidaten, som stiller for Socialdemokraterna i kommunen Karlshamn i Blekinge i det sydlige Sverige, ble fjernet fra partiets lister etter at tillitsvalgte i partiet fikk greie på hva han hadde sagt. Det rapporterer Sveriges Radio.

– Han har sagt ting som at islamske regler er viktigere enn svenske regler. Det handler delvis om at kvinner som vil ta av seg sløret skal motarbeides på ulike måter, sier Socialdemokraternas gruppeleder i Karlshamn, Per-Ola Matsson.

Uttalelsene skal ha kommet i forbindelse med debatten om ansiktsslør, etter at det kom et forbud mot hodeplagg som skjuler ansiktet i Danmark. Mannen skal også ha snakket om å forandre reglene slik at de blir vanskeligere for staten å ta hånd om utsatte barn. Gruppeleder Mattsson forteller at flere av uttalelsene ble gjort på arabisk, og at de er blitt bekreftede av tolker.

– Å si i en valgkamp at barn ikke skal tas hånd om, eller at arabiske kvinner må bruke slør er ikke forenelig med de sosialdemokratiske verdiene om likestilling og likeverd. Vi kan ikke akseptere det, presiserer gruppelederen.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.