Kiruna, Norrbotten, Sverige. Foto: AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND

Mats Fredlund er 53 år og er førstekandidat på Sverigedemokraternas liste til kommunestyret i Kiruna, og er samtidig medlem i Transportarbetarförbundet. Fredag fikk Fredlund imidlertid å beskjed om at han ikke lenger for være med i fagforeningen.

annonse

– Enten fikk jeg si fra meg kandidaturet og medlemskapet i SD, eller så skulle jeg bli utestengt fra fagforbundet. Ifølge dem handlet det om verdigrunnlaget, sier Fredlund til Norrbottens Kuriren.

På spørsmål om hva han synes om avgjørelsen, svarer han at det er «sinnsykt». Han mener videre at et fagforbund ikke kan blande seg inn i politikk.

– Et fagforbund skal i mine øyne ikke ha noe med politikk å gjøre. De er til for å beskytte medlemmene og vår jobbsikkerhet, sier Fredlund.

– Hva er det for j-vla demokrati vi har i Sverige? Det kan bli rettssak av dette, advarer han.

Fredlund er imidlertid ikke den første aktive SD’eren som stenges ute fra fagforeningen Transport. I 2015 ble en lastebilsjåfør utestengt, og lederen av forbundet, Lars Lundgren, har påstått at Sverigedemokraterna ikke mener at alle mennesker er like mye verdt.

– Vi forutsetter at de som representerer i SD i kommune eller riksdag, også står bak deres syn på etnisitet og innvandring. Det engasjementet går ikke å forene med vårt grunnsyn når det gjelder alle menneskers likeverd, sa Lundgren.

Dette er Mats Fredlund imidlertid helt uenig i.

– Det stemmer ikke i det hele tatt. Etnisk bakgrunn bryr ikke vi SD’ere oss om. Alle mennesker skal behandles på samme vilkår. Derimot vil vi stoppe innvandringen fordi svensk økonomi ikke holder, vi har ikke råd til å ta hånd om våre gamle og syke. Men det handler ikke om å degradere innvandrere, sier han.

Olov Wiklund, som er kasserer for Transport i Norrbotten, bekrefter at det er igangsatt en prossess for å utestenge en person fra forbundet.

– Vi innleder en prossess nå, ja. Det handler om at SDs verdier og våre ikke stemmer overens med hverandre, sier Wiklund.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.