Tone Kroll
Daglig leder
Illustrasjonsbilde. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Del saken
 • 537
 •  
 •  
 •  
 •  

Dissonans er i musikkens verden en mislyd, i motsetning til konsonans som betyr vellyd. Ser vi på samfunnets utvikling kan vi snakke om en samfunnsmessig dissonans som ignoreres av eliten, som feberaktig ser på symptomene i stedet for årsakene til mislyden i samfunnet.

Det er en vind av politisk revolt som blåser over den vestlige verden, hvor den politiske eliten synes tonedøv til det stadig større gapet mellom folket og den ledende klassen og en økende blindhet mot de på samfunnsbunnen – de som ikke kan reise fra problemene. Folket begynner å gå motstrøms – noe den politiske eliten ikke vil ha noe av.

I stedet for å korrigere politikken og forme en politisk respons til bekymringen som øker, retter de sin forakt mot folket, kveler nødvendige diskusjoner i samfunnet og setter merkelapper på de som våger å ta til motmæle. Hvilken arroganse og hvilken narsissistisk holdning er det vi ser? Sykdomsbildet er en global lammelse av tenkning, hvor de som tenker skal lobotomeres. Arnulf Øverland kunne skrevet diktet: «Du skal ikke tenke.»

Den politiske eliten gransker symptomene og ser altså ikke årsakene til den politiske flukten. Når folket velger nye ledere som utfordrer det bestående, peker den politiske eliten feberaktig på de nye ledernes personlige feil, setter spørsmålstegn ved deres moral, kaller dem fascister, nasister eller hånfullt nasjonalister. De tar «mannen» og ikke ballen – underforstått de kritiserer symptomene men ser ikke årsakene til stormen som bygges opp. Ikke et øyeblikk ser vi selvrefleksjon og spørsmål om globalismen selv er skyld i krisen og den dissonans som øker. Ikke et øyeblikk tenker den politiske eliten at de nye utfordrerne faktisk er et demokratisk valgt substitutt til dem selv.

Når eliten abdiserer sitt ansvar, tyster nødvendige diskusjoner, reduserer ytringsfriheten og forakter menneskene de leder, vil revolt oppstå. De som skades av globalismen ser angrep på sine nye ledere som en bekreftelse på at enhver demokratisk valgt utfordrer som tør sette spørsmåltegn ved globalismen, skal ødelegges og destrueres. De ser de enorme kreftene som står bak globalismen og de ser den politiske elitens forakt.

Det de i tillegg ser er at immigrasjon som av eliten ble kalt en vinn-vinn situasjon og som uten diskusjon skulle adopteres, har hatt en anti-stabiliserende effekt på det europeiske kontinentet. De ser at en hastig innført multikulturalisme og nedbygging av grenser, har hatt sin pris. Den største utfordringen – integrering av en hastig voksende muslimsk gruppe inn i de enda nasjonale kulturene i Europa, har mislykkets. I vesten har vi separert politikk og religion, noe som er nærmest ikke-eksisterende i den muslimske verden. De kulturelle spenningene som øker, vil ikke globalistene og den politiske ledelsen ta tak i. De er rett og slett uvillige til å se det de ser eller bør se.

Folket tenker: er dette Vestens skjebne? Når eliten ikke tar sitt ansvar på alvor – hvordan redder vi Vestens demokratier og arv?

Populismen og nasjonal tenkning er ikke generert av seg selv. Den er et resultat av det eksisterende politiske systemet, av fortvilelsen og noe iboende i oss. Den er også en advarsel. Jeg sier som Alexis de Tocqueville da han snakket til Nasjonalforsamlingen i Frankrike en måned før den franske revolusjonen i 1848: «vær forsiktig, revolusjonens vind blåser; føler du ikke det?» De i salen været ikke vinden. De enset heller ikke dissonansen eller mislyden.

Folket vil ikke spise kake.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 537
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]