Illustrasjonsbilde. / AFP PHOTO / Thomas WATKINS
annonse
annonse

Et kvinnefengsel er et sted som holder sårbare kvinner innesperret uten mulighet for å slippe unna. Mange av disse kvinnene har opplevd seksuelle overgrep tidligere.

Så hvis du lurer på hvor man skal plassere en voldtektsforbryter som er tiltalt for å ha voldtatt to kvinner, er kanskje et kvinnefengsel det siste stedet man burde velge?

Ikke ifølge engelske fengselsmyndigheter, skriver James Kirkup i The Spectator.

annonse

Karen White var født som mann og var tidligere kjent som Stephen Wood/David Thompson. Han har ikke foretatt kjønnsoperasjon, og er altså biologisk sett en mann. I 2001 ble White dømt for grovt seksuelt misbruk av barn, i 2003 for voldtekt. Straffen ble avtjent i et «normalt» fengsel med andre mannlige fanger.

I 2016 ble Karen White fengslet på nytt i påvente av rettsak, tiltalt for to nye voldtekter av kvinner.

Men denne gangen – siden Karen White «identifiserte seg» som kvinne, ble White overført til kvinnefengselet HMP New Hall. Og ikke helt uventet endte det med nye overgrep. White har tilstått to tilfeller av grov sextrakassering (indecent assaults) mot kvinnelige fanger. Under rettsaken uttaler statsadvokaten:

annonse

«Den tiltalte sto svært nære (offeret), tok på armen hennes og blunket. Hennes penis var erigert og stakk ut av buksene hennes».

Min uthevning forøvrig.

Fengselsmyndighetene uttaler at fanger som regel skal få sone i et fengsel som passer deres «uttrykte kjønn».  I gjeldene sak ber de om unnskyldning for de feil de har gjort, de må selvsagt prioritere de innsattes sikkerhet osv.

Men det blir svært vanskelig å se hvilke feil de har gjort, hvis man aksepterer premisset: at reglene er slik at en person som er både dømt og tiltalt voldtekt av kvinner får lov å sone i et kvinnefengsel. Det er –  mener Kirkup – et åpenbart politisk problem, hvor mennesker med posisjoner og makt svikter sitt ansvar totalt. Det handler også om en mangel på kritisk tenkning, analyse og debatt.

Det verste er at de var advart fra flere hold. Dr Nichola Williams antydet at ca 40 % av transkjønnede innsatte faktisk var seksualforbrytere, ble hun utskjelt og beskyldt for transfobi. Når BBC oppdaget at offentlig statistikk viste høyere andel, forsøkte de å skjule sin egen historie.

Ann Ruzylo, tidligere fengselsbetjent, uttalte at hun fryktet for kvinnelige innsattes sikkerhet når de ble plassert sammen med innsatte som kroppslig fremsto som menn – og som ofte var dømt for seksuell kriminalitet – ble hun utsatt for en gedigen flom av skjellsord online som fortsetter den dag i dag, til tross for White-saken og offentlig statistikk som gir hennes advarsler tyngde.

Retten til en seksualforbryter som identifiserer seg som kvinne er altså blitt viktigere enn kvinners rett til å bli beskyttet mot seksuelle overgrep.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon