Illustrasjonsbilde. Infowars redaktør Alex Jones. REUTERS/Lucas Jackson/File Photo

Etter å ha blitt bannlyst fra Facebook, Youtube, Apple, og Spotify har Alex Jones nå også, etter enorme mengder press fra aktivister og politikere, blitt fjernet fra Twitter.

Dette skjer i kjølvannet av de offentlige høringene av Twitters administrerende direktør Jack Dorsey hvor han blant annet ble forstyrret av både journalist og provokatør Laura Loomer, og praktisk talt overfalt av Jones selv, men først og fremst innrømmer Dorsey at hans plattform er del av «the public square», altså selve offentligheten.

Flere har trukket frem problematikken i de dominerende sosiale medienes monopoler på folks oppmerksomhet og hvordan private aktørers no-platforming og ytringsfrihet skal forholde seg til hverandre. Jones er bare den siste i en rekke store konservative figurers supensjoner. Milo Yiannopoulos , Gavin McInnes, og tidligere radiovert Anthony Cumia har alle mistet sine Twitter-kontoer og samtidig de store publikumene de hadde bygget seg. Dette innebærer ofte store økonomiske tap da de ikke lengre får like mange klikk på sidene sine.

I kjølvannet av internettgigantenes adferd har stadig voksende deler av brukermassene rømt til alternative plattformer som Gab og BitChute, og selskapene har fått konsekvenser på markedet. Bare under Jack Dorseys høring falt Twitters aksje over seks prosent. Massevis av undersøkelser peker også på at ungdom i større og større grad velger vekk Facebook og heller bruker plattformer hvor foreldrene deres ikke er.

Alt dette tatt i betraktning, vil de skjerpede reglene til de dominerende plattformene og folks fallende tillit til gigantene være det som feller deres monopol?

Det pågår nærmest en balkanisering av den offentlige sfære. Debatten blir mer og mer tilspisset, polarisering skjer på alle fronter. Det er sjeldent rom for nyanser, stråmenn og guilt-by-association ser ut til å være manges favorittvåpen. Kjedelig pedantisme og ting dratt milevis ut av kontekst florerer i diskusjoner på sosiale medier.

En gang chattet alle på irc og Myspace var det eneste store sosiale mediet. Mye kan endre seg fort på internett, det har skjedd før.