Foto: Anders Wiklund / TT
annonse
annonse

Svensk politikk er forandret, slik også det svenske samfunnet er. De to blokkene, henholdsvis de rødgrønne og Alliansen, fikk om lag 40 % av stemmene hver, mens Sverigedemokraterna (SD) fikk 18 %. Ingen har altså flertall.

Dermed er det en rekke mulige måter å se for seg at en regjering kan forsøke å styre. I likhet med i Norge, er det også slik at hver av blokkene inneholder ekstremt innvandringsliberale og «naive» partier. Disse er juniorpartnere i hver av sine blokker, men de påvirker handlingsrommet, ikke minst for Moderaternas leder Ulf Kristersson.

Sverigedemokraterna fikk en noe mindre oppslutning enn de nok trodde var mulig, men 18 % er likevel en 50 % økning fra forrige riksdagsvalg. Og partiet ble ikke en spiller å regne med før Jimmie Åkesson tok makten i 2005. Det er et ungt parti.

annonse

Moderaterna har eksplisitt orientert seg i en mer innvandringskritisk retning siden epoken under Fredrik Reinfeldt. De har tilpasset seg Sverigedemokraternas fremgang og kjernesak. Alle partier og denne valgkampen har bekreftet hvilket jordskjelv SDs vekst har vært.

Sveriges problemer har blitt for store til at selv svenskene kunne ignorere det. Det er uomtvistelig skjedd en realitetsorientering på en bred front siden 2015. Ingen land har tatt i mot flere innvandrere. Islamismen vokser, og det merkes.

Socialdemokraterna gjorde med sine 28 % et bedre valg enn mange meningsmålinger på forhånd tydet på. Noe av grunnen er økt mobilisering blant innvandrergruppene, også som reaksjon på SD. I en krets av Rinkeby viste opptellingen at 77 % stemte på Socialdemokraterna. Med tanke på antallet innvandrere i Sverige, er det klart at de spiller en rolle. Slik de også gjør for Ap hos oss. Skulle man bare telt opp stemmene fra etniske svensker, ville de rødgrønne vært betydelig mindre enn Alliansen, og SD ville nådd over 20 % av befolkningens støtte.

annonse

Ulf Kristersson (M) erklærte før midnatt at han vil forsøke å danne regjering og altså felle Stefan Löfven. Men det er ikke klart hvordan han skal få det til. For to av hans alliansepartnere er det nærmest utenkelig å basere seg på SD. Så da må Alliansen finne en slags forståelse hos de rødgrønne, motstanderne i den andre blokken.

Ja, de har avholdt valg. Men situasjonen i Sverige er uavklart. På så uendelig mange felt.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon