Illustrasjonsfoto: Shutterstock/ SvetaZi
annonse
annonse

Hersketeknikker er metoder som maktsøkende personer bruker for indirekte å herske over andre. Hersketeknikker forekommer på alle arenaer hvor makt utøves. Politikk, samfunnsliv og media er utsatte områder. De mest kraftfulle maktstrategiene og hersketeknikkene utøves tilslørt og tildekket, og kan være vanskelig å avsløre. Det å avkle en manipulator, kan dessuten ha en høy pris.

Paradoksalt nok er det ikke uvanlig at en manipulator kan ha en svak sak og mangle grunnlag for reell makt. Noen er regelrett en bløff, andre bare oppskrytt. Gjennom manipulasjon kompenseres imidlertid dette, og personen kan klare å erverve seg en sentral posisjon med betydelig innflytelse til tross for manglende tyngde og kredibilitet. En manipulator er nemlig ofte god på å tåkelegge sin egen mangelfullhet, og påvirke andre til å opptre til sin fordel. Omgivelsene kan være taktiske i sin tur, og se en fordel i å løfte frem aktøren, dersom den det gjelder kan fungere som en gallionsfigur og spydspiss for egen kampsak. Slik skapes nyttige allianser.

Strategiene kan være mangfoldige. Det å spille på en følelsesbasert diskurs og politisk korrekte holdninger i et samfunn, kan være særlig virkningsfullt. Da kan man i en håndvending fremstille seg selv både som et offer og en som går i front for det gode, og således skaffe seg massiv støtte fra mennesker som liker å føle seg gode, de også. I ens egen lille sorte-hvite verden er da alle som gir en motstand, representanter for det vonde. De færreste liker å bli fremstilt som dårlige mennesker, og mange vil strekke seg langt for å unngå stigmatisering. Noen er villige til å snu seg bort og holde kjeft, selv når både keisere og keiserinner sprader forbi i blanke messingen.

annonse

Ikke alle er like konforme. Noen har evnen til å tenke selv, gjøre seg opp selvstendige meninger, og stå for dem. Det handler om integritet. Enkelte av oss vil heller dø stående, enn å leve på kne.

Det har blitt sagt at makt kan fremstå i ulike drakter. Hersketeknikker kommer også tidvis tilslørt i bokstavelig forstand, gjennom bekledning som angivelig skiller mellom hvem som er ærbar og hvem som ikke er det. Enkelte synes overbevist om at et symbolplagg i tillegg gjør dem uangripelige, at de er beskyttet mot alminnelig kritikk, og hevet over de sedvanlige spilleregler i samfunnsdebatten. Det er sånne folk som sier «fuck off» til både politikere og ordensmakter, for så å fremstå som sjokkert når de selv får hard verbal medfart i retur.

Begrepet hersketeknikk ble i sin tid lansert av den norske filosofen, psykologen og statsstipendiaten Ingjald Nissen. Han analyserte begrepet allerede i 1945, i boken «Psykopatenes diktatur», og behandlet det videre i «Menneskelige oppgaver og utveier» i 1966. Man har fra hans tekster utledet beskrivelser av personer som utøver hersketeknikker:

  1. Man er alltid i kamphumør og kampform. Individets energi brukes på reelle og innbilte konkurranser.
  2. Man spiller på følelser, suggererer andre, og intrigerer. Man holder sår åpne.
  3. Man forbyr omtale av ømtålige spørsmål. Man lammer på den måten andres intelligens.
  4. Man står frem full av forventninger til andre, skaffer seg beundring, blir elsket, og får derved en sentral rolle.
  5. Når forventningen blir imøtekommet, fremkalles straks en ny forventning, og det skapes usikkerhet om en blir fornøyd.
  6. Man fremkaller skyldfølelse hos sine medmennesker.
  7. Den herskesyke aktiverer andres usikkerhetsfølelse, underlegenhetsforestillinger og mindreverdighetskomplekser. Man styrer andre i den retningen man ønsker.
  8. Man bringer andre inn i egne konflikter og kamper på følgende fire måter: i. Man bruker andres energi i egne interesser og tretter dem ut. Man skrur opp forventningene til andres innsats. Man begynner å angripe den svakeste i kretsen og andre tvinges inn i kampen igjen. Man forstørrer alle feil og mangler hos andre slik at de vokser til enorme karakterfeil.
  9. Man sørger for at andre blir psykisk avhengige av en selv. Det kan gjøres på tre måter. Man lytter seg frem til hva andre virkelig vil høre og sier det. Man gir tilgivelse til andre og hjelper dem med skyld- og skamfølelser og samvittighetskvaler. Man skaper takknemlighet hos andre ved å bearbeide dem hardt, og deretter holde opp.
annonse

 

 

 

 

 

 

 

 

annonse

 

 

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon