Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
annonse
annonse

Arbeiderpartiet har vært Norges største parti ved alle valg siden 1927. Partiet har imidlertid løsnet sitt grep om den store makten det hadde, spesielt under etterkrigstiden, og i 2017 endte partiet med en oppslutning på 27, 4 prosent.

Dersom en tar for seg SSBs statistikk over stemmegivning hos ulike religiøse grupper blant personer med innvandrerbakgrunn, blir det klart at Arbeiderpartiet står sterkt blant alle religiøse personer med utenlandsk bakgrunn i Norge, men det er særlig en gruppe som skiller seg ut hva gjelder støtten til det sosialdemokratiske partiet.

I gruppen SSB har kalt «islamske trossamfunn» stemmer hele 80 prosent på Arbeiderpartiet. Kun 9 prosent stemmer ifølge statistikken på et av de fire borgerlige partiene Høyre, FrP, KrF og Venstre.

annonse

Også blant hinduene er støtten til Arbeiderpartiet solid. Dersom de hadde fått bestemme, hadde partiet fått 71 prosent av stemmene. Kun 10 prosent av hinduene velger et av borgerlige partiene.

Landets mest innvandringskritiske stortingsparti, FrP, har ifølge statistikken over de med utenlandsk bakgrunn sin aller høyeste oppslutning blant buddhister. 14 prosent i denne gruppen stemmer på partiet. Til sammenligning stemmer kun 1 prosent av de muslimske og hinduistiske personene med innvandrerbakgrunn på FrP.

I en uttalelse opplyser SSB overfor Resett at artikkelen bygger på en frivillig spørreundersøkelse av personer med utenlandsk bakgrunn, med stemmerett, høsten 2015.

– Artikkelen bygger på en frivillig spørreundersøkelse gjennomført i et representativt utvalg av personer med stemmerett høsten 2015. Det er trukket tilleggsutvalg av innvandrere, barn av innvandrere og utenlandske statsborgere med stemmerett, slik at statistikken for disse gruppene gir mindre usikkerhet enn ved enkel proporsjonal tilfeldig trekking. Tilleggsutvalget og analysene av personer med innvandrerbakgrunn er finansiert av Integreringsavdelingen i Justisdepartementet. Om lag 1 575 personer uten innvandrerbakgrunn, 1 000 innvandrere som er norske statsborgere, 160 norskfødte med innvandrerforeldre og 850 utenlandske statsborgere har oppgitt partivalg i undersøkelsen.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon