Tidligere marinejeger og løytnant Kenneth Bjerkelund. Foto: Privat

Tidligere marinejeger og løytnant i Sjøforsvaret, Kenneth Bjerkelund, kjemper andre menns kamp mot det han karakteriserer som overgrep fra det norske myndighetsapparatet. Fra egne og andre menns erfaringer mener Bjerkelund at institusjoner så som Politiet, barnevernet og sosialapparatet generelt behandler menn så mye mer annerledes, enn de gjør med kvinner, at det faktisk har endt med selvmord.

Etter til sammen ti års tjeneste for Norge i Sjøforsvaret, avsluttet Bjerkelund sin militære karriere for å ta fatt på et sivilt liv i 2013.  Han etablerte selskapet Leading Change AS, et selskap som spesielt fokuserte på å ansette veteraner fra Forsvaret. En av kjerneaktivitetene til bedriften var å bane veien for veteraner inn i næringslivet, og å støtte bedrifter startet av veteraner med å realisere individuelle prosjekter og ideer.

Men en privat sak satte en stopper for Bjerkelunds innsats for selskapet, og han var tvunget til å fokusere på seg selv og de dårlige erfaringene han gjorde i møte med det norske myndighetsapparatet.  Etter hans egen sak var avgjort, besluttet Bjerkelund å engasjere seg på vegne av menn hvor ikke alle hadde samme bakgrunn og erfaring mht utholdenhet som han selv.

I møte med det «offentlige»

Bjerkelund la spesielt merke til at flere i det sivile offentlige systemet ikke klarte å la være og stigmatisere forsvarspersonell som presenterte seg selv og sin sak på en profesjonell måte i henhold til sin militære bakgrunn.  Det er langt fra alle som klarer å se annet enn en «kriger», og med det bilde på netthinnen oppstår det lett konfrontasjoner og misforståelser, sier Bjerkelund i en samtale med Resett.

Kenneth Bjerkelund

Bjerkelund gjennomførte, på selve fødselsdagen sin den 4.september, en stille og ensom protest mot det offentlige foran inngangen til politihuset på Jørpeland i Rogaland.  Der delte han ut vafler og kaffe til de som ønsket å ta del i hans engasjement.

Selv om Politiet forviste Bjerkelund fra stedet så forstår vi at «marinejegeren» fortsatt sitter godt fast i en kampklar Bjerkelund, og at han har ting han hverken vil eller kan snakke om. Vi spør ham likevel;

Kan du si noe om hvor du tjenestegjorde?

 – Jeg tjenestegjorde først som falskjermpakker ved Hærens Jegerkommando, Livvakt i HV016 og 8 år som Marinejeger. Jeg deltok under den amerikansk ledede operation «Enduring Freedom» vinteren 2005/ 06 i Helmand provinsen i Afghanistan.

Hva var det som opprinnelig gjorde at du engasjerte deg i det du beskriver som overgrep gjort av maktapparatet?

– Jeg har på mange måter visst om at overgrep har skjedd fra barnevernet og politiet i enkeltsaker, men lukket selv øynene (ubevisst) da jeg selvsagt har tillit til at saksbehandlingen her er rettferdig i Norge, helt til jeg selv fikk oppleve det på kroppen.

Du har jo bakgrunn fra Forsvaret. Mener du at utfordringene du refererer til gjelder spesielt for veteraner fra Forsvaret?

Norske marinejegere i Afghanistan, Foto: Forsvaret

– Utfordringene er ikke spesielt for tidligere forsvarsansatte, det angår alle, men forsvarsansatte og veteraner møter nok fordommer som jeg selv gjorde.

Når du sier at myndighetene begår overgrep, mener du da at de begår ulovligheter?

– Det er ikke en påstand, det er fakta. FNs CRN kritiserer norske myndigheter og barnevern for brudd på menneskerettigheter, flere og flere saker har vunnet frem i EMD, enkeltsaker hvor store overgrep har skjedd mot barn og familier fra det offentlige har kommet frem jevnt og trutt. Glassjentesaken på Karmøy og siste dokumentar i BBC (Norways Silent Scandal)  er gode eksempel.

Du førte en stille demonstrasjon utenfor politihuset på Jørpeland. Hvilken effekt håpet du at din aksjon vil få?

  Jeg gjennomførte en stille markering ikke en demonstrasjon, hvor jeg velger å sitte stille utenfor politet for å rette søkelyset på overgrep, justismord, karaktermord og selvmord som direkte årsak i overgrep fra politiet selv.

Kenneth Bjerkelund beskriver seg selv som et samfunnsengasjert medmenneske som legger nødvergeretten til grunn for hans måte å agere på. Han er tydelig på at hans målsetning er å forhindre flere selvmord forårsaket av at folk gir opp å kjempe mot myndighetene.

Jeg føler en plikt som offiser med bakgrunn fra forsvaret å stå opp og varsle om «overgrep», sier Kenneth Bjerkelund avslutningsvis til Resett.

De som ønsker å komme i kontakt med Bjerkelund kan sende en email til: [email protected]