Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Å fremføre islamkritiske standpunkter i det offentlige rom er forbundet med en viss risiko, og ved mange tilfeller har islamkritiske talere på gater og torg blitt utsatt for trakassering fra venstreradikale og fundamentalistiske muslimer.

Dette har den islamkritiske organisasjonen SIAN erfart ved flere anledninger. Nå forteller Lars Thorsen fra organisasjonen at politiet aktivt anmodet borgere om å ikke ta del av en SIAN-markering i Kongsvinger den 8. september.

– Vi var ikke klare over hvordan politiet hadde agert før vi leste om det i Glåmdalen. Politiet har altså aktivt forhindret de som ønsket å lytte til våre budskap på Kongsvinger, slår Thorsen fast

Videre mener han at politiets avgjørelse om å forhindre forbipasserende fra å lytte til visse budskap kan bunne i at man ønsker å gjøre arbeidssituasjonen mer overkommelig for seg selv.

– Det kan dreie seg om at politiet ikke ønsker at det er mennesker i nærheten av våre arrangementer, fordi noen ikke takler å høre det vi sier og blir voldelige. Om politiet derfor forhindrer folk fra å ta del i budskapet, for å forenkle sin egen arbeidshverdag, er uvisst. Det er uansett en aktiv motarbeidelse av ytringsfriheten.

Thorsen understreker at politiet har en myndighet vanlige folk har respekt for, og at de færreste ønsker å bryte med ordensmaktens anbefalinger.

– Politiet har så klart mye autoritet. Folk flest har høy respekt for uniformert politi. Da er det meget problematisk at politiet forhindrer folk fra å lytte til informasjon fra enkelte aktører. Det er hårreisende, sier

Det er imidlertid ikke første gangen islamkritikerne opplever at politiet ikke opptrer forsvarlig. Ved flere anledninger har politiet unnlatt å gripe inn og forsvare SIAN når de er blitt forhindret av radikale meningsmotstandere fra å uttrykke sitt budskap, mener Thorsen.

– Tidligere har vi opplevd, eksempelvis i Oslo, Halden, Fredrikstad og Bergen, at politiet forsettlig saboterer egen samfunnsoppgave ved å ikke gripe inn på statens vegne og sikre SIAN den formidlingsfrihet som menneskerettighetssloven tilkjenner oss, forteller han.

Gjermund Thoresen, politistasjonssjef ved Kongsvinger politistasjon, påpeker at personene som ble anmodet om ikke å nærme seg SIAN var motdemonstranter. Han forteller at Norsk Folkehjelp søkte om å avholde en motdemonstrasjon denne dagen, og at arrangørene bak denne markeringen trykket opp røde gensere med påskriften «Rasismefri sone». Politistasjonssjefen forteller at personer med disse genserne forsøkte å nærme seg SIAN, og at disse ble anmodet om ikke å nærme seg.

– En gruppe på fem personer med de omtalte røde genserne forlot sitt eget arrangement, og gikk i retning rådhusplassen. Disse ble anmodet om å trekke tilbake til sitt eget arrangement. Denne vurderingen ble gjort på faglig sikkerhetsmessig grunnlag, og det understrekes at det var en anmodning, og ikke et pålegg om å trekke tilbake. Hadde de ikke vært iført de omtalte røde genserne ville disse, på lik linje med alle andre, fått gå fritt bort til SIANs lovlig avholdte markering, lover Thoresen.

Også lokalavisen Glåmdalen har omtalt demonstrasjonene på Kongsvinger, i en artikkel der motdemonstrantene blir kalt «rasisme-motstandere».