Yossi Beilin, en av hovedarkitektene bak Oslo-avtalen, gir Israels statsminister Benjamin Netanyahu skylden for at fredsprosessen med palestinerne havarerte.
– Som opposisjonsleder lovet han å slå en strek Oslo-avtalen, og som statsminister har han lykkes med å gjøre overgangsavtalen permanent, skriver Yossi Beilin i Al-Monitor i anledning av at det er 25 år siden Oslo-avtalen ble undertegnet.
– Netanyahu har innsett at avtalen gir ham ryggdekning til å kunne opprettholde status quo, fortsetter Beilin, som meldte overgang fra det israelske arbeiderpartiet til det mer venstreorienterte partiet Meretz i 2003.
Oslo-avtalen gir Netanyahu anledning til å utsette overføringen av mesteparten av Vestbredden til palestinerne med henvisning til at han retter seg etter en internasjonal avtale, mener Beilin.
– Det faktum at tidenes mest høyrevridde regjering i Israel holder fast ved Oslo-avtalen, viser hvordan avtalen har feilet. Det var dette palestinerne fryktet helt fra starten av, og vi sviktet da vi forsikret dem om at det ikke ville skje, medgir han.
Oslo-avtalen ledet til en fredsavtale med Jordan, noe som ga Israel et avgjørende strategisk forsprang i Midtøsten, revolusjonerte landets diplomatiske stilling internasjonalt og resulterte i økonomisk vekst og store utenlandske investeringer, konstaterer Beilin.
Den viktigste lærdommen fra Oslo-prosessen er at diplomatiske vinduer som gjør det mulig å komme fram til permanente avtaler, bare er åpne en viss tid, mener han.
Det vinduet Oslo-avtalen i 1993 åpnet, er for lengst lukket, konstaterer Yossi Beilin.
– Et kvart århundre senere er størsteparten av Vestbredden fortsatt under direkte militær kontroll av Israel, slår han fast.
Det «midlertidige» palestinske selvstyret, som Beilin finner problematisk, er også blitt permanent.
– Det midlertidige er blitt permanent, og den blomstrende optimismen som rådet de første dagene etter den hemmelige Oslo-prosessen og avtalen den resulterte i, har surnet. En endelig fredsavtale virker stadig mindre oppnåelig, mener han.
(©NTB)