En av hovedarkitektene bak Oslo-avtalen mellom Israel og palestinerne, Yossi Beilin, her sammen med daværende utenriksminister Thorbjørn Jagland i 2000. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix
annonse
annonse

Yossi Beilin, en av hovedarkitektene bak Oslo-avtalen, gir Israels statsminister Benjamin Netanyahu skylden for at fredsprosessen med palestinerne havarerte.

– Som opposisjonsleder lovet han å slå en strek Oslo-avtalen, og som statsminister har han lykkes med å gjøre overgangsavtalen permanent, skriver Yossi Beilin i Al-Monitor i anledning av at det er 25 år siden Oslo-avtalen ble undertegnet.

– Netanyahu har innsett at avtalen gir ham ryggdekning til å kunne opprettholde status quo, fortsetter Beilin, som meldte overgang fra det israelske arbeiderpartiet til det mer venstreorienterte partiet Meretz i 2003.

annonse
Har feilet

Oslo-avtalen gir Netanyahu anledning til å utsette overføringen av mesteparten av Vestbredden til palestinerne med henvisning til at han retter seg etter en internasjonal avtale, mener Beilin.

– Det faktum at tidenes mest høyrevridde regjering i Israel holder fast ved Oslo-avtalen, viser hvordan avtalen har feilet. Det var dette palestinerne fryktet helt fra starten av, og vi sviktet da vi forsikret dem om at det ikke ville skje, medgir han.

Lukket vindu

Oslo-avtalen ledet til en fredsavtale med Jordan, noe som ga Israel et avgjørende strategisk forsprang i Midtøsten, revolusjonerte landets diplomatiske stilling internasjonalt og resulterte i økonomisk vekst og store utenlandske investeringer, konstaterer Beilin.

Den viktigste lærdommen fra Oslo-prosessen er at diplomatiske vinduer som gjør det mulig å komme fram til permanente avtaler, bare er åpne en viss tid, mener han.

annonse

Det vinduet Oslo-avtalen i 1993 åpnet, er for lengst lukket, konstaterer Yossi Beilin.

Permanent

– Et kvart århundre senere er størsteparten av Vestbredden fortsatt under direkte militær kontroll av Israel, slår han fast.

Det «midlertidige» palestinske selvstyret, som Beilin finner problematisk, er også blitt permanent.

– Det midlertidige er blitt permanent, og den blomstrende optimismen som rådet de første dagene etter den hemmelige Oslo-prosessen og avtalen den resulterte i, har surnet. En endelig fredsavtale virker stadig mindre oppnåelig, mener han.

(©NTB)

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon