Rauma 20180811. Det har vært regn og dårlig vær ved Veslemannen i hele natt. Det har vært stor bevegelse på fjellpartiet de siste dagene. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse
annonse

Ni beboere ved fjellpartiet Veslemannen i Rauma i Møre og Romsdal må nok en gang evakueres som følge av store bevegelser i fjellet. Farenivået er økt til rødt.

Rødt farenivå indikerer ekstrem fare, og det er sjuende gang beboerne ved fjellet Mannen må evakueres. Forrige gang var 10. august, og NVE varslet allerede den gangen at det ville bli flere evakueringer utover høsten.

– Vi ser i kveld at det er såpass stor økning i bevegelsene i fjellet, at vi har hevet det til rødt farenivå, bekrefter geolog Gudrun Majala i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) overfor NTB.

annonse
Raumabanen stengt

Klokken 23.30 var beboerne evakuert fra området. Operasjonsleder Per Åge Ferstad i Møre og Romsdal politidistrikt opplyser til NTB at det er snakk om ni beboere.

– Vi er der oppe og forvisser oss om at de har forlatt området. Det er i all hovedsak kommunen som ordner med evakueringen, dette er jo så etablert nå, sier operasjonslederen.

Sivilforsvaret er på plass for å holde vakt ved fjellet gjennom natten. Samtidig har politimesteren utstedt ferdsels- og oppholdsforbud. Dermed er også Raumabanen stengt mellom mellom Bjorli og Åndalsnes.

Meldt mer regn

Majala i NVE sier at fjellet gjennom dagen har reagert selv på små mengder nedbør.

annonse

– Det har vært 6,3 millimeter det siste døgnet og 0,3 millimeter den siste halvtimen, sier hun i 23-tiden onsdag.

Veslemannens volum utgjør omkring én prosent av Mannens totale volum. Det er varslet regn fram til tirsdag, men med noe lavere temperaturer, opplyser NVE i en pressemelding.

Pressekonferanse torsdag

Hastighetene i fjellet er nå over 10 centimeter om dagen i øvre del av Veslemannen og rundt 1,5 centimeter i nedre del. Allerede onsdag ettermiddag hevet NVE farenivået til oransje.

– Siden det har hastigheten doblet seg, og nå som det begynner å bli kveld, tør vi ikke å ta noen sjanser, sier hun.

NVE varslet at de vil gjennomføre en pressekonferanse klokken 10 på Rauma kulturhus torsdag.

annonse

(©NTB)

[email protected]

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon