Rauma 20180811. Det har vært regn og dårlig vær ved Veslemannen i hele natt. Det har vært stor bevegelse på fjellpartiet de siste dagene. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ni beboere ved fjellpartiet Veslemannen i Rauma i Møre og Romsdal må nok en gang evakueres som følge av store bevegelser i fjellet. Farenivået er økt til rødt.

Rødt farenivå indikerer ekstrem fare, og det er sjuende gang beboerne ved fjellet Mannen må evakueres. Forrige gang var 10. august, og NVE varslet allerede den gangen at det ville bli flere evakueringer utover høsten.

– Vi ser i kveld at det er såpass stor økning i bevegelsene i fjellet, at vi har hevet det til rødt farenivå, bekrefter geolog Gudrun Majala i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) overfor NTB.

Raumabanen stengt

Klokken 23.30 var beboerne evakuert fra området. Operasjonsleder Per Åge Ferstad i Møre og Romsdal politidistrikt opplyser til NTB at det er snakk om ni beboere.

– Vi er der oppe og forvisser oss om at de har forlatt området. Det er i all hovedsak kommunen som ordner med evakueringen, dette er jo så etablert nå, sier operasjonslederen.

Sivilforsvaret er på plass for å holde vakt ved fjellet gjennom natten. Samtidig har politimesteren utstedt ferdsels- og oppholdsforbud. Dermed er også Raumabanen stengt mellom mellom Bjorli og Åndalsnes.

Meldt mer regn

Majala i NVE sier at fjellet gjennom dagen har reagert selv på små mengder nedbør.

– Det har vært 6,3 millimeter det siste døgnet og 0,3 millimeter den siste halvtimen, sier hun i 23-tiden onsdag.

Veslemannens volum utgjør omkring én prosent av Mannens totale volum. Det er varslet regn fram til tirsdag, men med noe lavere temperaturer, opplyser NVE i en pressemelding.

Pressekonferanse torsdag

Hastighetene i fjellet er nå over 10 centimeter om dagen i øvre del av Veslemannen og rundt 1,5 centimeter i nedre del. Allerede onsdag ettermiddag hevet NVE farenivået til oransje.

– Siden det har hastigheten doblet seg, og nå som det begynner å bli kveld, tør vi ikke å ta noen sjanser, sier hun.

NVE varslet at de vil gjennomføre en pressekonferanse klokken 10 på Rauma kulturhus torsdag.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]