Finanspolitisk talsmann Henrik Asheim (H). Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
annonse

Høyre er fornøyd med Aps innstrammingsforslag i asylpolitikken, men tviler på om det blir partiets nye politikk.

Utvalgsleder Masud Gharahkhanis strenge linje ser ut til å ha vunnet fram i Arbeiderpartiets migrasjonsutvalg, mener Høyres finanspolitiske talsmann Henrik Asheim.

– Her er det mye som er positivt og mye som regjeringen allerede gjør. Men det gjenstår å se hva som blir utfallet av behandlingen i partiet. Det er grunn til å frykte at forslagene vil ha større sjanse til å bli vedtatt på et Høyre-landsmøte enn et Ap-landsmøte, sier Asheim til NTB.

annonse

Han legger til at det er uklart hvor Ap skal finne penger til den såkalte solidaritetspotten, som skal hjelpe flyktninger i nærområdene.

Utviklingsminister Nikolai Astrup (H) utdyper:

– Hvis Ap vil bruke 5 milliarder kroner totalt, så er dette veldig puslete sammenlignet med den satsingen regjeringen allerede gjør i nærområdene. Hvis de vil bruke 5 milliarder ekstra, må pengene tas fra et sted. De sier de vil bruke penger fra bistandsbudsjettet i Norge, men her er det lite å hente. Så skal de ta fra den generelle veksten i bistandsbudsjettet. Det er vanskelig å tolke det annerledes enn at dette vil ramme de aller fattigste i landene sør for Sahara – noe det er all grunn til å advare mot, sier Astrup.

Han peker på at det i så fall er fra land med størst befolkningsvekst og det største migrasjonspotensialet som vil bli rammet. Det vil igjen øke faren for en langt større migrasjonsbølge mot Europa på lengre sikt, mener utviklingsministeren.

(©NTB)

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.