Illustrasjonsbilde. Foto: Novosti / NTB scanpix
annonse
annonse

I Sør-Tadsjikistan har imamer godt sammen om å bruke deres menigheters ukentlige donasjoner til å restaurere en statue av Lenin, skriver BBC: Lenin som innførte ateisme og mente at «all religion er opium for folket». Mediene i Sentral-Asia har blitt fascinert av historien, skriver BBC.

Imam-khatib, bønnleder for moskéene i Shahritus var initiativtaker og brukte innsamlingspengene på å sette statuen av den russiske kommunistiske lederen tilbake på sokkelen i sentrum, hvorfra den ble fjernet for to år siden, ifølge Radio Liberty’s Radio Ozodi Tajik Service. Statuen har også blitt malt i gull, og en manglende hånd er blitt erstattet. Mehriniso Rajabova fra Shahritus Council sier at imamene har kommet opp med ideen selv. De reparerte statuen, og hadde parken rundt monumentet ryddet opp.

En imam som snakket med Ozodi kunne ikke oppgi den nøyaktige summen av pengene, men sa at hver moske tok inn rundt 100 dollar i uken i donasjoner.

annonse

Shahritus Lenin ble satt opp under sovjetisk styre i 1980, og var den høyeste i hele Sør-Tadsjikistan. Etter uavhengigheten 11 år senere ble de fleste store statuer av Sovjetunionens grunnlegger tatt ned, men dette monumentet ble ansett for å ha historisk verdi og overlevde dermed frem til for to år siden.

Saken har ifølge BBC ført til en rekke reaksjoner på sosiale medier, med mange kommentarer som uttrykker kritikk. «De er ikke imamer, de er avgudsdyrkere», klaget en forfatter på Ozodis nettsted, mens andre sa at pengene kunne blitt brukt «på å hjelpe de fattige».

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon