Illustrasjonsfoto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix.
annonse
annonse

En spansk lege er i Sverige tiltalt for seksuelle overgrep mot 52 barn mellom to og tolv år og 18 voksne. Legen nekter straffskyld.

Flere av de voksne overgrepsofrene er foreldre til en del av barna det er snakk om, opplyser påtalemyndigheten.

– De har blitt lurt til å utføre seksuelle handlinger på sine barn, sier påtaleansvarlig Ann Lidén.

annonse

Av tiltalen mot den 29 år gamle spanske legen går det fram at han har arbeidet som lege ved helsesentre og sykehus i Skellefteå, Skövde, Jönköping og Stockholm. Der gjorde han det han hevder var «undersøkelser» av barnas underliv og anus, som ifølge påtalemyndigheten mener ikke var medisinsk motivert.

Ved enkelte tilfeller skal han også ha penetrert barna, noe påtalemyndigheten vurderer som grove voldtekt mot barn.

Nekter skyld

Ifølge påtalemyndigheten er det å se et visst mønster i måten legen har opptrådt på. Barna har søkt helsehjelp i følge med foreldre for en eller annen vanlig plage, for eksempel vondt i halsen, hvorpå legen skal ha insistert på at også underlivet måtte kontrolleres.

– I visse tilfeller har både foreldre og barn reagert og satt spørsmålstegn ved disse undersøkelsene, men de fleste har akseptert det, sier Lidén.

Hun forteller også at enkelte har reagert på mannens oppførsel, som de har betegnet som barnslig og innsmigrende, men også som ubehagelig.

Selv nekter 29-åringen for å ha gjort noe galt, og hevder undersøkelsene var nødvendige. Derfor har etterforskerne brukt store ressurser på å etterforske dette spørsmålet, sier Lidén.

annonse
– Via app

I de tilfellene der legen har blitt konfrontert med å ha filmet legetimene, sier han ifølge påtalemyndigheten at han ikke husker disse hendelsene, og at han har hatt det dårlig psykisk.

Enkelte av lovbruddene er begått via Kry, en mobilapp som tilbyr helsetjenester via videosamtaler. Her hevder påtalemyndigheten at han har manipulert foreldre til å filme sine barns underliv og anus i forbindelse med legeundersøkelsen.

Kry utestengte legen da han ble politianmeldt i desember i fjor.

29-åringen er også tiltalt for flere grove seksuelle overgrep mot barn, som skal ha funnet sted da han var barnevakt for en ett år gammel jente.

På vei vekk

Den spanske legen, som er bosatt i Skaraborg, var utenlands da etterforskningen av ham begynte. Politiet fikk etter hvert informasjon om at han en dag ville vende tilbake til Sverige.

annonse

– Mistenkte ble pågrepet 27. desember i fjor, et par timer før han var på vei til å forlate landet for å delta på et seminar, sier politiassistent Stefan Hammarroth.

Hovedforhandlingene i rettssaken mot legen starter 20. desember. Lovbruddene 29-åringen anklages for har en strafferamme på 14 års fengsel.

(©NTB)

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon