Shurika Hansen
Kommentator
Illustrasjonsbilde. (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)

NRK har intervjuet 20 år gamle Jama som ikke ønsker å håndhilse kvinner. Dette er en praksis enkelte muslimske kvinner og menn foretrekker for å videreføre profeten Mohammeds levemåte. De hilser da med hånda på hjertet, og med et enkelt hei. Jama sendte en melding til den framtidige kvinnelige arbeidsgiveren i forkant av jobbintervjuet for å informere om hans religiøse overbevisning.

Jama er født og oppvokst i Norge og identifiserer seg som troende muslim. Disse religiøse overbevisningene som han ukritisk har tatt til seg, nekter ham å håndhilse på det motsatte kjønn og står derimot i veien for normal norsk folkeskikk. Dette bidrar etter min mening en form for kjønnssegregering vi ikke har plass til i et sekulært land med likestilling og lik respekt mellom begge kjønn. Når denne unge mannen heller ikke finner arbeid som konsekvens av hans religion, vil han også måtte bli forsørget av oss andre som betaler skatt.

Jeg har tidligere skrevet om dette med håndhilsning og hvor respektløst det er med særkrav som diskriminerer andres kjønn. Vel, han får gjøre som han vil, men for andre hardtarbeidende nordmenn med somalisk opprinnelse som meg selv, er han en sabotør. Det han representerer er kvinnefiendtlighet, og forakt for de vestlige verdiene. Selv om ingen er pålagt å håndhilse, har vi også noen uskrevne regler om respekt og høflighet. Det Jama sier med sin kvinnediskriminerende holdning er i teorien at han som muslim er overlegen, og reglene skal være annerledes for ham nettopp fordi han er en minoritet med en streng og autoritær religion.

Som mange andre med hans overbevisning har han trolig misforstått sin egen viktighet. Det den kvinnelige ansatte gjorde var å kreve likestilling, demokrati og respekt ved å avvise ham. Hun som kvinne satt standard for hvordan kvinnelige ledere skal møte slike religiøse og upraktiske indoktrineringer mange dessverre lider av. Hadde alle arbeidsgivere vært som henne, hadde vi kommet langt i likestillingsdebatten, og slike latterlige overbevisninger hadde mistet makt.

Vil dette bildet feste seg hos folk (av alle nasjonaliteter) og skape mer bry for en gruppe hvor veldig mange faktisk gjerne vil være en del av det norske samfunnet? Mest sannsynlig. Den type oppførsel er med på å øke nordmenns motstand mot innvandrere og spesielt muslimer. Han representerer ikke muslimske gutter med somalisk bakgrunn. Faktisk så lever mange av dem et dobbeltliv der de gjerne vil være frie fra negativ sosial kontroll knyttet til æreskultur og islam.

De som allerede er skeptiske til muslimer får vann på mølla, antirasistene kan skrike om rasisme – og frontene hardner til. Han har allerede tredd inn i offerrollen, og vil mest sannsynlig påstå at han har opplevd diskriminering. Det har skjedd i vårt naboland at arbeidsgivere har blitt dømt for å diskriminere en muslimsk jente som nektet å håndhilse en mannlig arbeidsleder. Denne arbeidslederen guidet jenta ut av kontoret og avbrøt intervjuet. Dette fikk de svi for. Helt unødvendig.

En annen ting er at Jama skriver uhyggelig dårlig norsk på tross av å være født i Norge – hvordan kan det gå an?

Annonser
  • 1.3K
  •  
  •  
  •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]