Flere anonyme toppledere i Utdanningsetaten i Oslo har varslet om oppvekstbyråd Inga Marte Thorkildsens (SV) lederstil og oppførsel. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Del saken
 • 73
 •  
 •  
 •  
 •  

Det anonyme varselet mot oppvekstbyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) er et ledd i en maktkamp mellom politikere og byråkrater, mener lektor Simon Malkenes.

Det er overfor Klassekampen at Malkenes, som i vår ble et kjent navn da han sa ifra om hvor vanskelig det kan være å ytre seg kritisk om skoleledelsen, kommer med sine uttalelser.

– Dette er det foreløpige høydepunktet i en lang maktkamp mellom politisk ledelse og direktørene i Utdanningsetaten, mener Malkenes.

Tirsdag avslørte Aftenposten innholdet i et varsel fra flere anonyme toppledere i Utdanningsetaten i Oslo, der Thorkildsen kritiseres for lederstil og oppførsel overfor ansatte.

Malkenes mener at varselet, der Thorkildsens oppførsel beskrives som krenkende, skremmende, fiendtlig og ydmykende, i virkeligheten skyldes at etaten nekter å gjennomføre den nye politikken til det rødgrønne byrådet. Høyre satt med byrådsmakten i Oslo fra 1997 til 2015.

Savnet lagarbeid

Thorkildsen selv skrev i en epost til NTB onsdag at hun har opplevd det vanskelig å samarbeide med Utdanningsetaten.

– Når politiske føringer er gitt og beslutninger er tatt, har jeg savnet samarbeidsvilje og lagarbeid for å få dette gjennomført etter intensjonen. Dessverre har vi opplevd for mange eksempler på det motsatte og det er problematisk for videre utvikling for Oslo-skolen, skriver hun.

Byråden vil ikke kommentere kritikken konkret, fordi varselet først skal håndteres av kommunens varslingsråd.

Solberg uenig

Høyres gruppeleder i bystyret Eirik Lae Solberg er ikke enig i at varselet er del av en maktkamp, forteller han til Aftenposten. Han ber kommunen ta varselet like alvorlig som ethvert annet varsel, og oppfordrer samtidig byrådsleder Raymond Johansen (Ap) selv til å komme på banen.

– Dette varselet kan ikke behandles av varslingsrådet, som består av de øverste administrative lederne i kommunen. De settes i en umulig situasjon hvis de skal behandle et varsel fra ansatte i kommunen som er rettet mot en av varslingsrådets overordnede, sier Solberg til avisen.

Rødt støtter Høyre

Varslingsrådet består av to faste kommunaldirektører og en tredje direktør fra det berørte fagområdet – i dette tilfellet kommunaldirektør Bente Fagerli fra byrådsavdelingen for oppvekst og kunnskap. Thorkildsen er Fagerlis direkte overordnede, skriver Aftenposten.

Også Eivor Evenrud i Rødt, som presiserer at hun ikke selv har sett varselet, mener varslingsrådet bør tre til side.

– Det er såpass spesielt at en byråd varsles om, at jeg mener varslingsrådet og den ordningen kommunen har i dag, ikke bør brukes på vanlig måte, sier Evenrud.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 73
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]