Illustrasjonsbilde. Foto Jonas Ekströmer / TT / NTB scanpix.
annonse
annonse

Mindre enn en femdel av velgerne ønsker seg en regjering bestående av partier fra både Alliansen og De rødgrønne etter valget i Sverige, viser undersøkelse.

Ifølge SVTs valgundersøkelse vil kun 18 prosent av svenske velgere ha noen form for regjeringssamarbeid mellom Alliansen og De rødgrønne etter det svenske valget, skriver Aftonbladet.

29 prosent vil ha et samarbeid mellom noen av, eller alle fire av partiene i Alliansen. 23 prosent vil ha samarbeid mellom noen av eller alle de tre rødgrønne partiene, viser undersøkelsen.

annonse

Den ga også velgerne mulighet til å pusle sammen sin egen regjering. På førsteplass kom Alliansen, som 11 prosent vil at skal lede landet. Nest best er en rendyrket Socialdemokraterna-regjering, som 9 prosent vil ha.

6 prosent ønsker at Löfven tar med seg Vänsterpartiet og leder en regjering med alle tre rødgrønne partier. Kun 2 prosent av velgerne vil at den nåværende koalisjonen med Socialdemokraterne og Miljöpartiet skal fortsette.

Ingen form for blokkoverskridende koalisjon var på topp 10-listen over velgernes drømmeregjeringer. 11.630 personer svarte på SVTs valgundersøkelse i år.

En eller annen form for slikt samarbeid er dog nødvendig dersom De rødgrønne og Alliansen vil hindre at Sverigedemokraterna får innflytelse i Riksdagen, ettersom verken De rødgrønne eller Alliansen har flertall etter søndagens valg.

annonse

Alliansen inviterte onsdag Socialdemokraterna-leder og statsminister Stefan Löfven til samtaler om muligheten for at partiet kunne bli støtteparti for en borgerlig regjering, noe Löfven avviste blankt. Löfven har på sin side henvendt seg til Liberalerna om et mulig samarbeid, uten å få positivt svar.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon