Hvis EU opphever skillet mellom sommer- og vintertid, vil beslutningen i utgangspunktet også gjelde Norge. Foto: Justis- og politidepartementet Svein-Wiiger Olsen / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

EU-kommisjonen mener vekslingen mellom sommertid og vintertid har utspilt sin rolle, men kan ikke garantere at forslaget om å skrote ordningen vil gå igjennom.

– Det gir simpelthen ikke mening lenger, sier EUs transportkommissær Violeta Bulc.

Hun gikk offensivt ut da hun møtte pressen sammen med energikommissær Maros Sefcovic fredag for å forklare hva som egentlig ligger bak forslaget om å slutte med vekslingen mellom sommertid og vintertid.

EU-kommisjonen ønsker å utfase ordningen allerede neste år. Men de ubesvarte spørsmålene er mange.

Ble innført for å spare energi

Tradisjonen med å veksle mellom sommertid og vintertid går tilbake til første og annen verdenskrig og oljekrisen på 1970-tallet. Den gang ble vekslingen innført for å spare energi.

– Men nyere forskning viser at energisparingen i våre dager er marginal, sier Sefcovic.

Han mener ordningen har mistet mye av sin relevans.

Samtidig viser en offentlig høring at det er sterk misnøye med vekslingen. I høringen kom det inn svar fra hele 4,6 millioner europeere, det høyeste antallet svar EU noensinne har fått i en slik høring. Og hele 84 prosent av europeerne som svarte, argumenterte for at vekslingen mellom sommertid og vintertid må ta slutt.

– Budskapet er veldig klart. Tida er inne for å slutte å tukle med tida, sier Sefcovic.

Uklar effekt

Bulc viser til at det også er gjort mye forskning på hvilken effekt det har å skifte mellom sommertid og vintertid. Konklusjonen er at det fins mange argumenter for å beholde ordningen, men minst like mange argumenter for å slutte med den, oppsummerer hun.

Vekslingen kan for eksempel forstyrre døgnrytmen, men samtidig ha en positiv helseeffekt gjennom at folk får mer dagslys. Ifølge EU er det vanskelig å si om helseeffekten er positiv eller negativ i sum.

Samtidig ber stadig flere europeere EU om å skrote ordningen, og de spesielle behovene som fantes under verdenskrigene og oljekrisen, er ikke lenger noe problem.

– Derfor kunne vi ikke se noen god grunn til å bevare denne vekslingen, sier Bulc.

– Brussel driver ikke med detaljstyring av folks liv bare for moro skyld. Vi lytter til det folk sier, og svarer på det, sier Sefcovic.

Kan bli stoppet

Saken går nå videre til behandling i EU-parlamentet og EUs medlemsland. Bulcs håp er at de skal klare å bestemme seg innen nyttår.

Men det er slett ikke sikkert at forslaget får flertall.

En kilde i EU-kommisjonen sier anonymt til NTB at «et voksende antall medlemsland» støtter forslaget, men at det ikke er mulig å svare på om forslaget vil få flertall. De formelle diskusjonene er fortsatt helt i startgropen.

Opp til hver enkelt

En slutt på vekslingen mellom sommertid og vintertid vil samtidig utløse potensielt vanskelige diskusjoner mellom medlemslandene om hvordan de skal samordne seg på en fornuftig måte.

Grunnen er at medlemslandene selv bestemmer om de skal bli stående på evig sommertid eller evig vintertid. Det betyr at Norge og Sverige i teorien kan velge motsatt av hverandre, slik at man må begynne å stille klokka på Svinesund.

EU-kommisjonen oppfordrer nå medlemslandene til å snakke sammen for å unngå at sluttresultatet blir et lappeteppe av ulike klokkeslett.

– Jeg er sikker på at vi kan få til dette på en smart og koordinert måte, sier Sefcovic.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]