Paul Manafort forlater den føderale domstolen i Washington DC etter et rettsmøte i mai. Fredag begynner etter planen en ny rettsrunde for president Donald Trumps tidligere valgkampsjef. Foto: Jose Luis Magana / AP / NTB scanpix

Donald Trumps tidligere valgkampsjef Paul Manafort vil samarbeide med Robert Mueller, som etterforsker Russlands angivelige forsøk på å påvirke valget i 2016.

annonse

Det ble klart da Manafort (69) møtte i en domstol i den amerikanske hovedstaden Washington fredag.

Påtalemyndigheten opplyste at en avtale var inngått, og at Manafort erklærer seg skyldig i to tiltalepunkter. Ingen av dem dreier seg om Trumps valgkamp.

Dommeren understreket imidlertid at avtalen innebærer «fullstendig og sannferdig» samarbeid med Muellers etterforskning.

Manafort så nedtrykt ut i retten, ifølge TV-kanalen CNN. Ifølge aktor har han allerede tilbudt informasjon til spesialetterforsker Robert Mueller.

Mueller forsøker å finne ut om noen av Trumps medarbeidere samarbeidet med russiske myndigheter om å undergrave Hillary Clintons valgkamp i 2016.

Ukrainske politikere

I forrige måned ble Manafort funnet skyldig i økonomisk kriminalitet i en domstol i delstaten Virginia.

Saken dreide seg om hans arbeid som lobbyist for pro-russiske politikere i Ukraina, ikke om hans rolle som valgkampsjef. Han ble blant annet funnet skyldig i skattesvindel og risikerer mellom sju og ti års fengsel.

Tilståelsen og avtalen han nå har inngått, gjør at han slipper en ny rettssak i en føderal domstol i Washington. Også denne saken ville dreid seg om Manaforts lobbyvirksomhet for partiet til Ukrainas tidligere president Viktor Janukovitsj.

– Påtar seg ansvar

Tiltalepunktene Manafort har erklært seg skyldig i, er «sammensvergelse mot USA» og forsøk på å påvirke vitner.

– Han ønsket å sikre at familien hans fortsatt kan være trygg og leve et godt liv. Han har påtatt seg ansvar. Dette dreier seg om handlinger som fant sted for mange år siden, noe alle bør huske på, sier Manaforts advokat Kevin Downing.

Sarah Sanders, talsperson for Det hvite hus, sier anklagene mot Manafort og avtalen han nå har inngått, ikke har noe å gjøre med Donald Trump.

– Dette har absolutt ingenting å gjøre med presidenten eller hans seierrike valgkamp i 2016. Det er fullstendig ubeslektet, understreker Sanders i en uttalelse.

Presidentens advokat Rudy Giuliani framhever samme budskap.

– Nok en gang har en etterforskning endt med en avtale om tilståelse som ikke har noe å gjøre med president Trump eller hans valgkamp.

(©NTB)

[email protected]

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.