Jan Herdal
Redaktør for oljekrisa.no
Tibets åndelige leder Dalai Lama retter pekefingeren under pressekonferansen i Malmø. TT News Agency/Johan Nilsson.
Del saken
 • 180
 •  
 •  
 •  
 •  

Det mediale spillet under Dalai Lamas besøk i Sverige er blitt et interessant eksempel på hvordan sensuren fungerer i et demokratur. En TT-artikkel som betonte lamaens uttalelse om at flyktninger i Europa bør vende hjem, ble faktisk sendt ut og en kort tid publisert i en rekke større avisers nettutgave. Men den ble raskt byttet ut av en annen, der hovedpoenget var skryt av EU.

Det er den svenske alternative nettavisa Nya Dagbladet som har gravd fram historien, og de belegger den med skjermdumper. Den opprinnelige artikkelen hadde hovedpoenget: «Dalai lama: Flyktingar ska återvända», og ble publisert i nettutgavene til større aviser som Dagens Nyheter og Göteborgsposten.

Heller ikke denne inneholdt lamaens skarpe uttalelse om at Europa tilhører europeerne. For å få  med seg den, måtte svenskene gå til de frie, alternative nettmediene, eller til det franske nyhetsbyrået AFP.

Artikkelen ble likevel for sterk kost for den korrekte politikks portvoktere. De hadde tydeligvis guarden nede overfor TT (Sveriges «NTB»), som de er vant til å kunne stole på. Tabben ble raskt fikset. Artikkelen ble byttet ut med denne, som har et helt annet budskap. Her er tittelen skryt av EU, mens det opprinnelige hovedpoenget er godt gjemt langt nede i teksten.

Udramatisk. En ordinær, dagligdags nyhetsoppdatering. Vi fikk en ny og fyldigere artikkel med bredere dekning, vil aktørene si. At leserne deres samtidig fikk en helt annen politisk vinkling på kjøpet, er nok bare en ren tilfeldighet. Det er denne siste vinklingen som blir sittende i lesernes bevissthet.

Virkeligheten har mange ansikter. De svenske regimemediene har igjen fått demonstrert at det er bestemte sider av denne virkeligheten de gjerne vil tone ned og undertrykke. Kjente figurer som Dalai Lama skal utnyttes til bestemte formål. Hvis det ikke går, blir de dumpet.

 

 

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 180
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]