Tibets åndelige leder Dalai Lama retter pekefingeren under pressekonferansen i Malmø. TT News Agency/Johan Nilsson.
annonse
annonse

Det mediale spillet under Dalai Lamas besøk i Sverige er blitt et interessant eksempel på hvordan sensuren fungerer i et demokratur. En TT-artikkel som betonte lamaens uttalelse om at flyktninger i Europa bør vende hjem, ble faktisk sendt ut og en kort tid publisert i en rekke større avisers nettutgave. Men den ble raskt byttet ut av en annen, der hovedpoenget var skryt av EU.

Det er den svenske alternative nettavisa Nya Dagbladet som har gravd fram historien, og de belegger den med skjermdumper. Den opprinnelige artikkelen hadde hovedpoenget: «Dalai lama: Flyktingar ska återvända», og ble publisert i nettutgavene til større aviser som Dagens Nyheter og Göteborgsposten.

Heller ikke denne inneholdt lamaens skarpe uttalelse om at Europa tilhører europeerne. For å få  med seg den, måtte svenskene gå til de frie, alternative nettmediene, eller til det franske nyhetsbyrået AFP.

annonse

Artikkelen ble likevel for sterk kost for den korrekte politikks portvoktere. De hadde tydeligvis guarden nede overfor TT (Sveriges «NTB»), som de er vant til å kunne stole på. Tabben ble raskt fikset. Artikkelen ble byttet ut med denne, som har et helt annet budskap. Her er tittelen skryt av EU, mens det opprinnelige hovedpoenget er godt gjemt langt nede i teksten.

Udramatisk. En ordinær, dagligdags nyhetsoppdatering. Vi fikk en ny og fyldigere artikkel med bredere dekning, vil aktørene si. At leserne deres samtidig fikk en helt annen politisk vinkling på kjøpet, er nok bare en ren tilfeldighet. Det er denne siste vinklingen som blir sittende i lesernes bevissthet.

Virkeligheten har mange ansikter. De svenske regimemediene har igjen fått demonstrert at det er bestemte sider av denne virkeligheten de gjerne vil tone ned og undertrykke. Kjente figurer som Dalai Lama skal utnyttes til bestemte formål. Hvis det ikke går, blir de dumpet.

annonse

 

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon