Tysklands statsminister Angela Merkel. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Tyskland sier de er villige til å bidra i gjenoppbyggingsarbeidet i Syria, men setter en politisk løsning gjennom et demokratisk valg i Syria som et krav.

Kun timer før Tysklands utenriksminister Heiko Maas fredag møtte sin russiske motpart Sergej Lavrov i Berlin, svarte han på oppfordringen president Vladimir Putin kom med i august om tysk deltakelse i gjenoppbyggingen av Syria.

– Dersom vi får en politisk løsning som fører til frie valg, er vi klare til å ta ansvaret for gjenoppbyggingen, skrev Maas på Twitter.

annonse
Tyskland setter Idlib-krav

Før Lavrovs avreise til Berlin, kritiserte han Tyskland for manglende engasjement i gjenoppbyggingsprosjektet. Det er poengløst å forplikte seg til gjenbygging om flyktninger ikke kan returnere trygt til Syria uten at de blir forfulgt av Assad, kontret Maas.

Samtidig ba Maas Russland bruke sin innflytelse til å be Bashar al-Assad reversere det varslede stormløpet mot Idlib-provinsen. Tyskland vil imidlertid ikke kreve avsettelsen av Bashar al-Assad som et vilkår for deltakelse i gjenoppbyggingsarbeidet.

– Jeg vil gjøre det klart for Lavrov at vår forventning er at det ikke blir et storoffensiv i Idlib, poengterte Maas.

Ny syrisk grunnlov

FNs spesialutsending for Syria, Staffan de Mistura, er fredag vert for et møte i Genève, der han sammen med utsendinger fra USA, Storbritannia, Frankrike, Saudi-Arabia, Egypt og Jordan vil sette ned en komité som skal bidra til å lage utkast til ny grunnlov for Syria.

annonse

Samtidig som verdenssamfunnets oppmerksomhet smått har begynt å rette seg mot Syrias framtid, kan det se ut til at Idlib kan bli den siste slagmarken i Assads kamp mot de gjenværende opprørerne, rundt 10.000 av dem.

Forhandlingskort

Forrige uke intensiverte Russland og syriske regimestyrker luftangrepene i Idlib. Hundretusener av sivile er fastklemt i provinsen, og faren for en humanitær krise har utløst hektisk diplomatisk virksomhet.

Tyskland har ikke spilt en like sentral rolle i Syria-konflikten som Russland, et land som har hatt tung militær tilstedeværelse i området i flere år. Russerne er imidlertid avhengige av vestlig støtte i gjenoppbyggingen av Syria, noe som kan gi vestlige land et forhandlingskort.

– Verken Iran, Tyrkia eller Russland kan ta det ansvaret på egen hånd, har Maas sagt.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon