Morgenbladet valgte fredag å kaste tomat i ansiktet på Resett-redaktør Helge Lurås.
annonse
annonse

I fredagens utgave av Morgenbladet har man på forsiden et stort bilde av Resetts redaktør Helge Lurås. En knust, rød tomat er plantet i ansiktet hans. Inne i avisen er flere sider viet til fenomenet no-platforming. Jimmie Åkesson er avbildet med et knust egg i ansiktet, og Steve Bannon har fått horn og hitlerbart.

– Er nettsteder som Breitbart, Infowars og Resett selve trykkokerne, eller er de ventilene som demper trykket? Hva kan forskningen fortelle oss om virkningen av å stenge dem ute? Vi begynner i fortiden, skriver Morgenbladet innledningsvis i artikkelen.

Journalistene Jakobsen, Time og Indregard går deretter i gang med å skrive noen hundre ord om Ku Klux Klan, «rasister», fascister, nazister, jihadister, høyreekstreme og AKP-ml og hvordan de ble «håndtert» i fortiden og hva konsekvensene var. Flere «eksperter» er konsultert.

annonse

Koplingen mellom disse gruppene og Resett-redaktør Helge Lurås, inkludert illustrasjonsbilde av ham med en tomat i ansiktet, er helt sikkert ikke intendert fra Morgenbladets side. De er jo en seriøs avis som får pressestøtte og ellers følger Vær Varsom-plakaten.

Morgenbladets intensjon

Flere lesere har kontaktet Resett og tolker tomaten som er plantet i ansiktet til Lurås som en oppfordring til vold.

Resett har innhentet en betenkning om saken. Vedkommende sier: «Å kaste noe på en i den hensikt å treffe, er å regne som vold, og den kan være forsettlig. En tomat kan gjøre like stor skade som en tennisball om den treffer et øye. Å oppfordre til tomatkastning er å oppfordre til vold.»

annonse

Strafferamme for vanlig legemsfornærmelse uten skade, er bøter eller fengsel inntil 6 måneder. jf. § 228 første ledd.

Resett har søkt redaktør Anna Jenssen for kommentarer om de redaksjonelle valgene som er gjort i Morgenbladet i denne saken. Redaktør Jenssen har lovet å komme tilbake med svar til Resett på mandag.

Lurås sier til Resett at han imøteser svarene fra Morgenbladets redaktør.

Slik blir meningsmotstandere fremstilt i Morgenbladet. Fra venstre Alex Jones med opprevet ansikt, Steve Bannon som djevelen og Jimmy Åkesson med et knust egg i ansiktet. Skjermbilde Morgenbladet.
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon