Statsminister Stefan Løfven legger ned blomster etter terrorangrepet i Drottninggatan i Stockholm. / AFP PHOTO / TT NEWS AGENCY AND TT News Agency / Claudio BRESCIANI / Sweden OUT
annonse

11 år gamle Ebba Åkerlund var en av de 5 som ble drept da en lastebil meide ned folk i Drottninggatan i Stockholm. Terrorhandlingen ble begått av utvist asylsøker.

annonse

Faren til den 11-årige jenta legger hele ansvaret over på myndighetene. Han vil nå sette ned en uavhengig granskingskommisjonen, en som skal komme til bunns i konsekvensene av svensk politikk.

annonse
Reklame fra Resett butikken

– Dette hadde ikke behøvd å skje, om den svenske staten hadde fungert som man har rett til å kreve av et moderne, velordnet og ressursrikt samfunn. Da hadde Rakhmat Akilov aldri vært i nærheten av Drottninggatan den dagen. Han hadde ikke engang vært i Sverige, skriver Stefan Åkerlund i den svenske avisen Exspressen.

– Ebbas morder kom til Sverige på grunn av en hodeløs innvandringspolitikk, og han ble værendes på grunn av en dysfunksjonell statsforvaltning. Dels som følge av den overbelastning som den førende politikken har skapt. Det er de etablerte partiene – Alliansen og de Rødgrønne som har ansvaret. De har også ansvaret for at alle som stiller spørsmål om innvandringspolitikken blir «brennmerket», fortsetter han.

– Etter terroren har ikke disse politikerne gjort noe for å finne ut hvordan dette kunne skje, og hvordan samfunnet kunne fungere annerledes for å forhindre slike terrorhandlinger. Er ikke dette merkelig i et land som har en egen myndighet «Statens haverikommission». De gjennomfører en grundig gransking om to fly kommer for nære hverandre, men det skjedde ikke etter landets største terrorhandling. Kan årsaken være beslutningstakerne er redde for å stå til ansvar, spør jenta far.

annonse
annonse

– Sverige som jeg vil at det skal være, et trygt og fungerende samfunn, og et forbilde for omverden, det finnes ikke lenger. Jeg har bestemt med for å forsøke å anvende min sorg, min bitterhet og vrede til noe konstruktivt. Til å forsøke å gjøre Sverige litt bedre, sier Ebbas far.

Stefan Åkerlund skal ta initiativ til en uavhengig «havarikommisjon», den skal granske hendelser og finne ut om staten har gjort jobben sin. Den første saken er terrorattentatet på Drottninggatan 2017. Han vil til bunns i hvordan dette kunne skje, og hvem som egentlig har ansvaret.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.