Otto Jespersen holdt som vanlig sin avslutningsmonolog i fjernsynsprogrammet på TV2, "Torsdagsklubben" på Smuget. Men hadde en slik humor vært mulig i dag? Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
annonse
annonse

Vi alle har gode minner fra humoren før i tiden, da folk kunne si ukorrekte ting, og man fikk en god latter. Men mye har forandret seg siden den tid.

I dag må man passe godt på hva en sier ellers kan noen skrike opp om at de føler seg krenket. Dette har ført til at mye av humoren vi hadde før ikke blir laget lenger. Folk pålegger seg en selvsensur. Slik at humoren blir stueren, men da mister den også sin brodd.

Humor er den lille manns vidd

annonse

Her tråkker Otto Jespersen hardt til og setter integreringsproblemer med muslimer helt på spissen. Det han sier er at forestillingen om integrering er en illusjon, at mange muslimer nekter og la seg integrere.

Dette sa han for rundt 15 år siden.

annonse

Men allikevel hører vi politikere slik som Trine Skei Grande, Audun Lysbakken og ikke minst Knut Arild Hareide snakke så varmt om integrering. Vi har også en underskog av skattefinansierte organisasjoner med høyt gasjerte folk. For dem er det taktisk å fokusere på ens egen organisasjonens viktighet. Da passer det seg dårlig med en humor om at muslimske menn tvinger sine kvinner til å gå med slør, slik Otto Jespersen i sin tid sa høyt.

Et godt eksempel her er leder av Antirasistisk Senter Rune Berglund Steen.

Han mente at Sylvi Listhaugs forslag om forbud mot burka kun var populistisk, og konkluderer med følgende «Sylvi Listhaugs tabloide og desavuerende måte å snakke på, er dessverre mest egnet til å svekke integreringen».

Rune Berglund Steen vil nok føle at slik humor kan gå han i næringa. Det er ikke bra om folk ler av integreringen, at den ikke lykkes fordi den som skal la seg integrere må ville det selv. Så det er å anta med begrunnelse i økonomi om at Rune Berglund Steen vil motsette seg en slik type humor.

Den ateistiske foreningen Human-Etisk forbund har laget en nyttig instruksjonsvideo om hvordan vi skal gjenkjenne islamofobi.

Det er den prominente antirasisten Lars Gule som har vært leder av forbundet og Didrik Søderlind som er redaktør for medlemsbladet Humanist.

annonse

Hvis tar denne instruksen i bruk, så ville ikke Otto Jespersen ha kommet seg helt igjennom nåløyet. Han sier «vi stoler ikke på dere», denne påstanden faller under varseltrekanten til Lars Gule, det å ikke stole på muslimer er ifølge ham et synlig tegn på islamofobi.

Men Otto Jespersens humor ble sendt før Lars Gule forklarte oss symptomene, slik at Otto Jespersen var uvitende om at hans humor var belastet med islamofobi. Men nå vet vi bedre.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon