Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Loai Deeb var grunnlegger av og ledet menneskerettighetsorganisasjonen GNRD som ble etablert i juni 2008 for å arbeide for menneskerettigheter og utvikling. Organisasjonen ble slått konkurs i 2016.

Deeb står tiltalt for underslag på snaut 11 millioner kroner. Ifølge tiltalen skal han i perioden februar 2013 til august 2014 ha brukt organisasjonens penger på forskjellige pengespill på internett.

– Ved å fremlegge det forfalskede dokumentet for regnskapsfører ble underslaget skjult og regnskapsført som utgifter til å sikre drikkevann til flere afrikanske flyktningleirer, går det fram av tiltalen tatt ut av Økokrim.

Avviser

Deeb er også tiltalt etter utlendingsloven for å ha hjulpet en person til ulovlig opphold, for å ha gitt usann forklaring og for å ha benyttet seg av forfalskede dokument. Han er videre tiltalt for å ha innført gull og smykker til en verdi av cirka 800.000 kroner uten å fortolle varene.

Hans forsvarer, advokat Kjell M. Brygfjeld, opplyser til NTB at hans klient anser seg uskyldig på alle punkter i tiltalen.

– Han benekter ikke at han i en periode spilte aktivt på nettet, men har forklart at det var for egne penger. Han har også forklart at han ved en feiltakelse ved én anledning brukte organisasjonens kort, men at han da betalte pengene tilbake, sier Brygfjeld.

Siktelse frafalt

Brygfjeld karakteriserer tiltalen som en konstruksjon fra Økokrim «å redde stumpene». Han viser til at en hvitvaskingsiktelse på over 100 millioner kroner ble frafalt av Økokrim.

Både Deep og GNRD ble siktet for hvitvasking i forbindelse med pengetransaksjoner fra De forente arabiske emirater. Økokrim opplyser at saken ble påtaleavgjort etter at det ble klart at man ikke ville få noe svar på rettsanmodningen til Emiratene. Siktelsen mot organisasjonen ble henlagt fordi den er konkurs.

– For at en person skal kunne dømmes for hvitvasking, må det bevises utover enhver rimelig tvil at han har hatt befatning med utbytte fra straffbare handlinger. Da det etter påtalemyndighetens syn ikke kan utelukkes at pengene som finansierte organisasjonen, har lovlig opphav, er tiltalen begrenset til selvvasking av pengene påtalemyndigheten mener å kunne bevise er underslått fra organisasjonen, skriver statsadvokat Joakim Ziesler Berge i Økokrim i en epost til NTB.

Ziesler Berge er aktor i den ti dager lange rettssaken i Stavanger tingrett. Aktoratet kommer blant annet til å føre den tidligere nestlederen i GNRD som vitne. Forsvareren sier at han vil føre 15–20 vitner.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]