Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix
annonse

Loai Deeb var grunnlegger av og ledet menneskerettighetsorganisasjonen GNRD som ble etablert i juni 2008 for å arbeide for menneskerettigheter og utvikling. Organisasjonen ble slått konkurs i 2016.

annonse

Deeb står tiltalt for underslag på snaut 11 millioner kroner. Ifølge tiltalen skal han i perioden februar 2013 til august 2014 ha brukt organisasjonens penger på forskjellige pengespill på internett.

annonse
Reklame fra Resett butikken

– Ved å fremlegge det forfalskede dokumentet for regnskapsfører ble underslaget skjult og regnskapsført som utgifter til å sikre drikkevann til flere afrikanske flyktningleirer, går det fram av tiltalen tatt ut av Økokrim.

Avviser

Deeb er også tiltalt etter utlendingsloven for å ha hjulpet en person til ulovlig opphold, for å ha gitt usann forklaring og for å ha benyttet seg av forfalskede dokument. Han er videre tiltalt for å ha innført gull og smykker til en verdi av cirka 800.000 kroner uten å fortolle varene.

Hans forsvarer, advokat Kjell M. Brygfjeld, opplyser til NTB at hans klient anser seg uskyldig på alle punkter i tiltalen.

annonse
annonse

– Han benekter ikke at han i en periode spilte aktivt på nettet, men har forklart at det var for egne penger. Han har også forklart at han ved en feiltakelse ved én anledning brukte organisasjonens kort, men at han da betalte pengene tilbake, sier Brygfjeld.

Siktelse frafalt

Brygfjeld karakteriserer tiltalen som en konstruksjon fra Økokrim «å redde stumpene». Han viser til at en hvitvaskingsiktelse på over 100 millioner kroner ble frafalt av Økokrim.

Både Deep og GNRD ble siktet for hvitvasking i forbindelse med pengetransaksjoner fra De forente arabiske emirater. Økokrim opplyser at saken ble påtaleavgjort etter at det ble klart at man ikke ville få noe svar på rettsanmodningen til Emiratene. Siktelsen mot organisasjonen ble henlagt fordi den er konkurs.

annonse
Reklame

– For at en person skal kunne dømmes for hvitvasking, må det bevises utover enhver rimelig tvil at han har hatt befatning med utbytte fra straffbare handlinger. Da det etter påtalemyndighetens syn ikke kan utelukkes at pengene som finansierte organisasjonen, har lovlig opphav, er tiltalen begrenset til selvvasking av pengene påtalemyndigheten mener å kunne bevise er underslått fra organisasjonen, skriver statsadvokat Joakim Ziesler Berge i Økokrim i en epost til NTB.

Ziesler Berge er aktor i den ti dager lange rettssaken i Stavanger tingrett. Aktoratet kommer blant annet til å føre den tidligere nestlederen i GNRD som vitne. Forsvareren sier at han vil føre 15–20 vitner.

(©NTB)

[email protected]

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.